Gaslighting – 5 признака, че си жертва на този особен тип емоционално насилие

ZONTA
Снимка: ZONTA

Газлайтингът е вид психологическо насилие, което влияе негативно на самочувствието на жертвата, както и на психичното ѝ здраве. Терминът се ражда от популярен филм от средата на 40-те години, в който съпруг подлага жена си на системни манипулации до момента, в който тя наистина започва да вярва, че полудява и страда от психическо разстройство. Днес, близо 80 години след екранизацията на филма, темата за този тип насилие е повече от актуална, но сякаш не сме достатъчно запознати с нея.

Особеното при газлайтинга е, че жертвата често не може да разпознае признаците му, а в ролята на насилника, колкото и невероятно да звучи, може да бъде не само интимен партньор, както е при домашното насилие, но и друг член на семейството, работодател, колега и дори приятел. С масовото използване на социалните мрежи, особено по време на и след COVID пандемията, това явление се пренесе и в онлайн пространството.

Веднага изниква въпросът – как да разпозная този тип манипулация?

Проблемите, които жертвите на газлайтнига разиват, са:

► Тревожност

► Депресия

► Симптоми на посттравматичен стрес

► Ниско самочувствие

► Съмнение и несигурност в себе си и в заобикалящата реалност

Макар и някои от тях да го правят несъзнателно, газлайтърите омаловажават емоциите на жертвите си и подкопават тяхното самочувствие и възможността им за реална преценка на ситуациите. Често те използват жертвите си, за да оправдаят собственото си разрушително поведение с аргументи като: прекалено си емоционален/на; това не съм го казал/а наистина; въобразяваш си; преувеличаваш и др. Те редовно отричат факти, които всъщност са се случили; използват най-уязвимите страни на жертвите срещу тях самите и изкарват себе си жертва.

Как да се справите с газлайтинга?

Възстановяването от този тип насилие е напълно възможно, но трябва да се подготвите за дълъг и нелек процес. На първо място е важно да прекъснете напълно контактите с насилника. В крайна сметка газлайтърите се хранят с вниманието, което им отделяме, и губят интерес, когато спрат да го получават. Ако обстоятелствата налагат общуване с газлайтъра, то при всички случаи не влизайте в спорове с него – дори да се опитате да обясните своята гледна точка, нищо от това няма да достигне до насилника, който в повечето от случаите е неспособен да изпита угризения за постъпките си.

Неизменна част от процеса на възстановяване е преоткриването на себестойността и възвръщането на самочувствието – обградете се с позитивни хора, които ви оценяват и ви карат да се чувствате добре. Споделянето на опита с други хора и групите за взаимопомощ също биха били полезни.

Психологическият тормоз е не по-малко опасен от физическия и е изключително важно да бъдем информирани, за да разпознаваме сигналите навреме. Именно затова Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл организира проекта „НЕ на кибернасилието над жени и деца“, съвместно с експертите от отдела за киберсигурност на ГДБОП. Чрез него редица ученици, преподаватели, служители в компании и неправителствени организации, и родители се обучават по темата за насилието онлайн, като резултатите от проекта ще бъдат обявени на заключителна конференция на 15 април 2022 г. в хотел Best Western Plus Hotel Expo Sofia.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти