Габриел Гарсия Маркес...

Габриел Гарсия Маркес...
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Докато чакаме излизането на български на "Спомен за моите тъжни проститутки", последната книга на Маркес, издателство "Лъчезар Минчев" зарадва заклетите фенове на колумбийския майстор на магическия реализъм с нови издания на две прекрасни негови книги – "Дванайсет странстващи разказа" и "За любовта и други демони".

Това са нови преводи и макар да не се различават много от предишните, са истински подарък, защото са издадени прекрасно и най-важното - с най-после уредени авторски права! Бонус от преводача е превод на имената на персонажите, които наистина имат сериозна знаковост и биография.

Сагата със забраната на правата на Маркес вече приключи и ние ще имаме щастието да се насладим на новите отпечатвания на едни от най-великите литературни произведения на XX век, отдавна влезли на челни места във всевъзможни класации на книги.

Надявам се да се срещнем скоро с безспорния бисер "Сто години самота"  и да преоткрием наново завладяващия свят на Макондо, философията на един магична реалност, изпълена с чудеса, чума, дъждове, петли, любов, отмъщение, обрулени листа, лотарии и ангели.

Дотогава имаме на разположние "странстващите разкази" и "притчата за любовта". И двете книги са много подходящи за начинаещи читатели на Маркес, защото задават някои от основните кодове в останалите му произведения.

Разказите се отличават с чудовищна кинематографичност и неочаквани обрати. Тренираният в годините журналистическа практика език на колумбийския нобелов лауреат разкрива изобретателни случки, които звучат изключително достоверно.

В тях стената, разделяща реалност от фантазия, е надупчена като швейцарско сирене и през дупките й преминават безпрепятствено спомени и сънища.

Макар че истинските примери на станалия емблематичен стил на "магическия реализъм" да са в другия том с разкази, тук също можем да усетим неговия повей.

Особената притчовост на маркесовите текстове ги прави да звучат вечно актуално и пленяващи нови и нови почитатели. Сигурна съм, че тези, които за първи път посягат към него, ще се влюбят завинаги, а верните му почитатели ще потвърдят своята привързаност към магичността на метафорите и изяществото на езика.

Много от неговите изречения в книгите му се превръщат в афоризми и любими фрази на любителите на изтънченото слово. Ето някои примери: "Любовта е вечна, докато е жива", "Никое лекарство не може да излекува това, което щастието не лекува", "Лесно можеш да го сториш с можещ да го понесе", "Отвъд любовта – непрестанна смърт" и т.н.

Макар че специалистите определят "За любовта и други демони" като един от по-леките романи на Маркес, за мен той си остава любим. Мощната метафора на любовта като болест, от която няма лек, може да звучи банално, но тук тя е брилятно поднесена чрез една настръхваща косите история за обречеността на най-съкровеното чувство.

Аналогията – бяс-любов-демон отдавна вече не е новост, но при Маркес тя е облечена в прецизно разработен сюжет, който ни сблъсква с невъзможната любов между 14-годишната Сиерва Мария и нейния "лечител", младия свещеник Кайетано Алсино дел Еспириту Санто Делаура и Ескудеро, който е принуден да бъде неин екзорсист.

На пътя им стоят безброй пречещи обстоятелства, убиващи малко по-малко най-святото между тях. Бесът дори и да не съществува, глупостта на невярващите го създава. Демоните се събуждат, когато си отиде любовта. Вярата също.

Прочетете отново тези книги, или се срещнете с тях за първи път, сигурна съм, че няма да ги забравите никога, тъй както се помни първа любов.

За мен много отдавна са се превърнали в личната му библия и стоят в библиотеката ми до Евангелието.

Сигурна съм, че ме пазят от малодушието, скуката, навика и празнотата.

Ваша Ремедиос*
(артистичният ми псевдоним или както повече от 20 години се подписвам на документи)

_______________________________

*Ремедиос е героиня от "100 години самота", която се издига над земята посред бял ден (бел.ред.)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти