Фредерик Бегбеде идва в България през октомври

Фредерик Бегбеде идва в България през октомври
Снимка: netinfo

Една от най-ярките фигури на френския артистичен свят ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата.

Специални гости на фестивала тази година са и Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн!

Неподражаемият френски писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде пристига у нас в качеството си на специален гост на единствения кино-литературен фестивал в света, за да представи лично новия си филм – „Идеалът”, екранизация на романа „Помощ, простете”, издаден на български от „Колибри”.

Зрителите ще станат свидетели на забележителния мултимедиен пърформанс “Humming” (мултимедия: Elektrick.me; звукова среда: Genda) с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, многократно награждавани артисти с новаторско мислене и нестихващ ентусиазъм. В рамките на официалното откриване Фредерик Бегбеде ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

Тазгодишното издание на фестивала предвижда истинска каскада от изненади. В списъка със звездните гости присъстват имената на Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза.

Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди. Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Над 100 прожекции на 20 филма, в т.ч. 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен.

Освен че ще се срещнат с четирима изключителни творци, зрителите на CineLibri в столицата ще имат привилегията да видят първи една от най-амбициозните кинопродукции на 2016-а година: „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на блестящата биографична творба на А. Скот Бърг.

Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс, гения, създал гении като Хемингуей и Фицджералд.

В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф. Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.

Билетите за двете прожекции в зала 1 вече са в продажба на Ticketportal и на касите на Двореца! Всички новини, свързани с предстоящото издание на фестивала, сa достъпни на официалната уебстраница на CineLibri и във фейсбук: cinelibri.com и facebook.com/CineLibri.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти