Фондация „Детски книги“ помогна за създаването на зелени площи в 5 училищни двора

кампания Да засадим въздух
Снимка: PR архив MSL

P&G България си партнира с Фондация „Детски книги“ за създаването на зелени площи в 5 училищни двора, за да могат учениците да се възползват от малко по-добър въздух. Училищата, избрани от неправителствената организация „Детски книги“, се намират в едни от градовете с най-мръсен въздух в България – София, Русе, Пловдив и Стара Загора.

В допълнение към зелените площи P&G България и „Детски книги“ ще допринесат със специализирана литература с екологична и STEM насоченост, чрез която децата да осмислят по-добре нуждата от опазване на природата, да адресират проблемите на своето населено място и да открият работещи решения за защита на околната среда.

кампания Да засадим въздух
Снимка: PR архив MSL

Изхождайки от данните, че българските градове имат едни от най-високите нива на замърсяване на въздуха в Европа, P&G се обедини с Фондация „Детски книги“, за да помогне. Първото училище, което се възползва от тази инициатива, бе 199 Основно училище „Свети Апостол Йоан Богослов“ в столичния жилищен квартал „Левски Г“ на 25 април.

До септември 2023 година още четири училища ще имат по-добри и по-красиви зелени площи в дворовете си. След софийското 199 Основно училище, облагородени ще бъдат дворовете на ОУ „Олимпи Панов“ в Русе, 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“ в София, Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в Пловдив и 5 ОУ „Митьо Станев“ в Стара Загора. Всички училища са част от мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ – инициатива на Фондация „Детски книги“, целяща да насърчи четенето и клуб на запалени читатели с отношение към заобикалящия ги свят. 

В рамките на кампанията ландшафтен архитект проектира зелените площи по най-ефективния начин, съобразено с особеностите на всеки двор – какво е неговото разположение, каква е почвата. В зелените площи ще бъдат засадени няколко дървесни вида, а учениците ще разполагат и с пейки, на които да седнат за глътка свеж въздух между часовете.   

Кампанията „Да засадим въздух за нашите деца“ стартира на 30 март тази година за пръв път в България. За всяка покупка между 30 март и 30 април 2023 година на продукти на P&G от популярни марки като Ariel, Fairy, Lenor, Head & Shoulders, Gillette, Pampers и други, компанията дарява в полза на Фондация „Детски книги“ с цел създаване на зелени площи в 5 български училища.

„Радвам се, че сме част от кампанията „Да засадим въздух за нашите деца“, казва Валентина Стоева, основател на фондацията. „През годините сме работили с много български училища, като сме насърчавали четенето сред децата и формирането на читателски вкус. Прави впечатление, че зелените площи в много учебни заведения са недостатъчни. Щастлива съм, че имаме възможност да помогнем с подкрепата на P&G“, допълва тя.

Фондация „Детски книги“ е създадена през 2013 година, а основната ѝ цел е да насърчава четенето сред децата, да променя нагласите на възрастните за важността на четенето от ранна възраст за по-късната реализация и да стимулира издаването на качествени четива, развиващи детския читателски вкус. Валентина Стоева, учредител и председател на Съвета на Фондацията, е носител на званията „Рицар на книгата“, присъждано от Асоциация „Българска книга“, и „Посланик на библиотеките“ на Българската библиотечно-информационна асоциация.

кампания Да засадим въздух
Снимка: PR архив MSL

От 2013 година, когато е създадена, Фондация „Детски книги“ има за цел да насърчава четенето сред децата чрез различни инициативи и да допринася за развитието на сегмента „Книги за деца и юноши“, като насърчава българските издатели да предлагат на подрастващите качествени четива, развиващи читателския им вкус. От 2017 година фондацията е член на EURead, обединение на европейски организации за насърчаване на четенето. Посетете www.detskiknigi.com за повече информация за фондацията и новини за нейната дейност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти