Фондация „Децата и града“: ПРОМЯНАТА е в съвременната и пълноценна училищна среда!

Мисията на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова от фондация „Децата и града“ е да създадат пълноценна училищна среда за децата и младежите в България, която да учи на отговорност и да възпитава позитивна култура у тях. Фондацията стартира работата си от училищните тоалетни, които са обвързани с основните нужди на децата, възпитанието на правилни хигиенни навици и чистота, както и с тяхното здраве. Срещаме ви с Деница и Ивелина, за да разкажат от първо лице за своята кауза и нейните предизвикателства.

***

За успеха на предприемаческия модел, когато е приложен към постигането на социална промяна

„Предприемаческият модел позволява устойчивост и разгръщане на една социална идея. Нашият стремеж е в дългосрочен план да покажем на училищните общности как качествено да променят физическата си среда, стъпвайки на практики, наложени в частния бизнес, и колаборирайки си успешно с фирми и специалисти от частния сектор.“

За вдъхновението да променяш човешки животи

„Всъщност ние търсим мащабна промяна. В последните месеци 28 училища в София работят по проекти за осъвременяване на санитарните си помещения по нашия проект „София избира децата“. Никога досега не е имало такава мащабност в тази сфера в София. Това са хиляди деца – мнозина от тях за първи път ще се уединят в тоалетната в училище, хиляди деца, които са се страхували или изпитвали погнуса да ползват училищната тоалетна до този момент. Хиляди деца, които не са пиели вода, за да не се налага да ходят до тоалетна. Ние се стремим да разгърнем този мащаб тепърва.

Тръгнахме от идеята за това нашите собствени деца да могат спокойно да ходят в училищната тоалетна, но в момента вече се борим за десетки хиляди. Статистиката е ужасяваща – 70% от децата в училищна възраст избягват да използват училищните тоалетни. Ние не искаме да се борим за едно дете или само за нашите деца, а искаме да постигнем качествена промяна за мнозинството от децата.“

За онези елементи от образованието, които си струва да съхраним

„В последните месеци изведнъж прегърнахме технологиите в образованието на децата ни. Това е хубаво и неизбежно. Но смятаме, че и всички усетихме, че училището е не просто място, където децата ни получават „образование“. Училището е средище, училището е институция, училището е център на местна общност. Това искаме да се запази от миналото – училището да е центърът на детската вселена, място, в което децата се развиват и вдъхновяват. Място, което възпитава ценности. И ние искаме да сме част от това.“

За важността на една пренебрегвана тема

Докато 70% от учениците „стискат“ и не ползват училищните тоалетни, учениците и учителите няма как да мислят за качествено образование, няма как да са креативни, активни и ангажирани. А ние искаме точно това! Трябва да стигнем до момента, в който съвременните поддържани училищни тоалетни са даденост във всяко населено място. За да дадем възможност на децата и учителите да разгърнат потенциала си.

Тоалетните са само началото. Това е първа базова нужда (буквално). След това децата ни имат нужда от съвременни и приветливи столови, физкултурни салони, използваеми транзитни пространства, модерни кабинети, пространства за игра, общуване и качествено образование.

За развитието на училищата по начин, който оптимизира използването на природните ресурси и училищните консумативи

Оптимизиране на ресурсите е тема, която трябва да е застъпена във всяка фаза от образованието на съвременните деца. И трябва да е нагледна и ангажираща. Показваме добрите практики и поощряваме проекти, които залагат на устойчиви продукти. Но най-важното държим на въвличането и ангажирането на децата в тези процеси. Лицемерно е на хартия да учим децата да пазят планетата, а на практика да виждат точно обратното именно в училищните сгради.

Можете да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите Фондация „Децата и града“ ТУК.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата всяка година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти