Фламенко - танцът на страстта

Биляна Траянова

Дните ни в Южната част на Испания се нижат неусетно. Всяка крачка ни отвежда към нова вълнуваща тема и желанието ни да научим още много се превръща в истинска страст.

В Испания е уютно, усеща се истинско гостоприемство, хората са готови да съдействат, да разказват, да позират за снимки, изобщо Андалусия е най-добрият начин да се запознаеш с Испания.

Днес Андалусия е нетърпелива да ни разкаже за страстта, от която се ражда Фламенко! 

Фламенко е форма на изкуство, изградена въз основа на различните фолклорни музикални традиции на Южна Испания. Мнозина твърдят, че циганите са бащите на Фламенко. Доколко това е така е трудно да се каже, но със сигурност те играят важна роля в създаването му…

Какво всъщност представлява Фламенко? Фламенко включва пеене, китара, танц, пляскане с ръце и щракане с пръсти и други звуци. 

Жанрът произлязъл от музикалните и танцови стилове на Андалусия.

Фламенко се асоциира с циганите в Испания, но за разлика от ромската музика на Източна Европа, произходът и стилът на Фламенко са уникални андалуски. 

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

През последните години, фламенко става все по-популярен и се преподава в много страни. Забавен е фактът, че в Япония има повече фламенко академии, отколкото има в Испания.  През 2010 г., ЮНЕСКО обявява фламенко за един от шедьоврите на устното и нематериално наследство на човечеството.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

 Обикновено гостите на Андалусия откриват Фламенко в спектакли, създадени специално за туристите. 

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

На такова място се озоваваме съвсем случайно. Привлича ни плакат, който приемаме за знак… Искаме да надзърнем зад кулисите на шоуто на Висенте Ренеро Перес - танцьор и хореограф. Нашият гид и приятел Мишо ще ни превежда при нужда…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

За разлика от други танцови стилове, където младостта и силата са водещи при избор на танцьори, при традиционното фламеко се смята, че младите хора нямат емоционална зрялост, за да предадат адекватно дуенде, душата на жанра. Затова много фламенко танцьори правят връх в кариерата си едва след 30-тата си годишнина и продължават да изпълняват страстните танци далеч след петдесетте…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Как ще ни посрещнат Висенте и танцьорите от трупата?

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти