Фестивал на науката

Малки гении
Снимка: Вера Гоцева

От 9 до 12 май за трета поредна година ще се състои Софийският фестивал на науката. Събитието е част от Културния календар на столицата и ще се проведе в театър "София" и специално изградени шатри в парка "Заимов".

Основан през 2011 г. от Британския съвет и Форум "Демокрит" под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката, този фестивал е единствен по рода си в България и се провежда с подкрепата на Столична община.

Откриващото шоу на фестивала "125 секунди" е посветено на 125-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски". То ще започне в 17,00 часа на 9 май на Главна сцена на театър "София". 12 млади учени от конкурса за популярна наука "Лаборатория за слава FameLab", завършили или учещи в Софийския университет - Александрина Ал-Джассем (биология/генетика), Божидар Стефанов (химия/нанотехнологии), Борис Ценов (палеоботаника), Венелин Кожухаров (ядрена физика), Владимир Божилов (астрофизика), Георги Балджиев (биология), Георги Стойчев (кохимия), Милен Богданов (органична химия), Николета Стамболджиева (молекулярна биология), Росен Угринов (биофизика), Христо Колев (биохимия) и Цветан Симеонов (метеорология), ще разкажат за по 125 секунди нещо неочаквано, вълнуващо и завладяващо от своята научна област.

Специални гости на фестивала са доц. д-р Леандър Литов, ръководител на колектива от Софийския университет, участващ в изследванията, провеждани в Големия адронен колайдер в ЦЕРН и проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания към СУ "Св. Климент Охридски".

* Пълната програма на Софийския фестивал на науката можете да откриете ТУК. Цените на билетите са: 4 лв. за ученици и 5 лв. за възрастни. При закупуване на пет или повече билета за възрастни всички са на цена 4 лв. вместо 5 лв.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти