Ето защо ни става „задушно“ от влажните горещини

влажно горещо
Снимка: iStock

В горещите и влажни дни вероятно усещате кожата си лепкава и нагрята, а въздухът може да е толкова тежък, че дишането да стане затруднено. Но защо влажността на въздуха ни кара да се чувстваме толкова „задушно“?

Колкото по-висока е влажността - количеството водни пари (влага) във въздуха, толква по-затрунено е отделянето на излишна телесна топлина чрез пот, съобщават от Live Science.

Обикновено, когато потта се стича по повърхността на кожата ни, топлината от тялото ни изпарява потта във въздуха, като по този начин охлажда кожата ни.

влажно горещо
Снимка: iStock

Влажността на въздуха обаче пречи на потта да се изпарява толкова лесно, тъй като околният въздух вече е с високо съдържание на влага и не може да поеме повече. И колкото по-малко влага се изпарява от кожата ни, толкова по-горещо и задушно ни става.

Високите температури засилват ефекта, тъй като топлият въздух задържа повече влага, отколкото хладният.
Горещият и влажен въздух е не само тежък и лепкав върху кожата, но и труден за дишане. Но "тежестта" му не се дължи на високото съдържание на водни пари. Молекулите на водните пари, които изместват част от азота и кислорода на сухия въздух, всъщност имат по-малка плътност, което означава, че влажният въздух всъщност е по-лек от сухия.

влажно горещо
Снимка: iStock

Но тъй като водните пари отделят малки количества от тези газове, във влажния въздух има по-малко кислород за дишане. Освен това телата ни вече са натоварени от прегряването, така че ни се струва, че самото дишане изисква повече усилия от обикновено.

Добрата новина е, че организмът ни може донякъде да се адаптира към високите температури и високата влажност.

влажно горещо
Снимка: iStock

За пълната аклиматизация са необходими средно от 9 до 14 дни, в зависимост от физическото състояние, размера на тялото и предишната аклиматизация", казва Лари Кени, професор по физиология и кинезиология в Пенсилвания, в имейл до Live Science.


 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти