Емо Спахийски e част от журито, което избира победителите на фестивала IN THE PALACE

IN THE PALACE
Снимка:

Най-големият межународен фестивал за късометражно кино в България IN THE PALACE се среща с българската и международна публика от 31 май до 7 юни. Фестивалът ще се проведе в Двореца на културата в Перник. Тази година 13 членно жури определя победителите в категориите за: най-добър игрален; анимационен; документален и експериментален филм в професионална и студентска конкурсна програми; питчинг сесия.

Емил Спахийски е журналист, сценарист и режисьор с огромен опит в печатните медии, телевизията и киното. Носител е на наградата за режисьорски дебют на фестивала за документално кино „Златен ритон“, 2019 за филма „Икар от Кочериново“. Носител е на приза за сценарий на Българската филмова академия за „Съдилището“, 2015. В момента е и директор съдържание и бизнес развитие на вестниците “Телеграф” и “Мач Телеграф” и Telegraph online - част от Нова Броудкастинг Груп.

Зоран Галич е продуцирал пълнометражни и късометражни игрални филми, документални филми и един анимационен филм. През 2015 г. получава националната награда за своя принос към филмовата индустрия на Босна и Херцеговина. Член е на Европейската филмова академия и член на борда на директорите на Асоциацията на филмовите дейци в Босна и Херцеговина.

Огньен Петкович печели 21 международни и национални награди за късометражните си филми. В момента работи по игрално-документален филм “Звуците на тишината” и по първия си пълнометражен игрален филм „Катар“.

IN THE PALACE
Снимка:

Пол Негоеску има късометражни филми награждавани и селектирани на фестивали като Кан, Берлинале (2008, 2009, 2010), Карлови Вари, Ротердам. Два от филмите му са номинирани от Европейската филмова академия. Първият му игрален филм „Един месец в Тайланд“, представен на Фестивала във Венеция, е удостоен с наградата на ФИПРЕССИ на София Филм Фест. Отличен е и като най-добър дебют на Международния филмов фестивал в Трансилвания. Вторият му игрален филм „Два лотарийни билета“ се превърна в един от най-успешните румънски филми в боксофиса. Третият - „Историята на един любовник“, бе разпространен от Netflix в над 30 държави. В момента четвъртият му пълнометражен филм е в постпродукция.

Член на журито е и Петра Цьопнек. Нейният филм „Къде е Лоте?“ бе селектиран за 17то издание на Международния фестивал за късометражни филми IN THE PALACE, където получи наградата за Най-добър експериментален филм.

Розалия Лас спечели наградата за най-добра студентска анимация на миналогодишното издание на IN THE PALACE с „Нека светът не те носи“, а впоследствие и множество други, сред които и наградата Renato Guttuso на Международния фестивал на анимационния филм в Италия ANIMAPHIX.

Светослав Стоянов е режисьор, продуцент и съосновател на продуцентска компания “Портокал“. Режисьорският му дебют “Последните черноморски пирати” се състезава в над 30 международни фестивала, сред които и едни от най-престижните форуми за документално кино - HotDocs, DOK Leipzig и Visions du Reel. От 2015 г. Светослав е селекционер на международното състезание за документално кино на София филм фест.

IN THE PALACE
Снимка:

Скай Фицджералд е член на документалния клон на Академията за филмови изкуства и науки. Режисира трилогия от филми за световната бежанска вълна. Първият – 50 FEET FROM SYRIA бе селектиран в шортлистата на Оскарите. Вторият – LIFEBOAT бе номиниран за Оскар и национална награда ЕМИ. Третият – HUNGER WARD също бе включен в шортлистата за Оскар и е отличен за най-добра режисура на Social Impact Media Awards.

Слободан Д. Пешич е следващият член на журито. Първият му пълнометражен игрален филм "Случаят Хармс", е селектиран за Филмовия фестивал в Кан в последствие и печели похвали от журито на филмовите фестивали в Берлин, Манхайм, Йерусалим, Монреал, Торонто, Сан Франциско, Чикаго и Хонконг. Преподава в университета Уебстър, САЩ.

IN THE PALACE
Снимка:

Стефан Милович продуцира ситкома „Извън обхват“, който се излъчва по черногорската национална телевизия през последните три години. Мести се в Люксембург и се присъединява към семейството на Wady Films, където работи като мениджър и изпълнителен продуцент на късометражни филми и най-новите игрални пълнометражни филми с международна копродукция.

Файзал Куреши пише сценарии за американски и британски компании, сред които BBC и Bazelev. Като продуцент работи по игрални и документални филми, сред които Four Lions, Leaving Neverland, The Day Shall Come и In The Shadow of 9/11.

Франческа Варджиу работи със Sardegna Film Commission по представянето ѝ на Берлинале, Международния филмов фестивал във Венеция и др. Работила е за италиански филмови продукции, сред които Loro на Паоло Сорентино на Indigo Film, I Wonder When You Will Miss Me на реж. Франческо Феи на Apnea Film и др.

IN THE PALACE
Снимка:

Юсуф Сайги е заснел много късометражни филми и работи като технически координатор на фестивалите на турския филм в Хонконг, Либона, Пекин и Международния филмов фестивал в Малатия. От 2012 г. ръководи продуцентската компания KARE Film Production, а от 2015 г. е директор на фестивала за късометражни филми в Измир.

Билети за Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE могат да бъдат закупени на място от Двореца на културата в Перник. Гледайте и онлайн чрез платформата за виртуални кино фестивали FilmChief.

IN THE PALACE
Снимка:

IN THE PALACE се подкрепя от подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, Община Перник, фондация „Лъчезар Цоцорков“, Национален фонд „Култура“, ИА „Национален филмов център“ и с медийната подкрепа на NOVA.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти