Създадено за Bosch

Екологични домакински уреди, които щадят природата

Екологични домакински уреди, които щадят природата
Снимка: iStock/Getty Images

Нека започнем тази статия с една добра новина. Качеството на въздуха в Европа се подобрява, а това автоматично намалява броя на хората, страдащи от заболявания, предизвикани от замърсяване на околната среда. Тези данни идват от Европейската агенция по околната среда, която прави редовен мониторинг на качеството на живот на хората в градски условия.

Как се  стигна до там, че за първи път от десетилетия виждаме положителна тенденция в опазването на околната среда? Благодарение на общите ни усилия да живеем по-отговорно и да правим по-добри избори. В това число несъмнено влизат и новоусвоените навици на домакините, които постепенно превръщат домовете си в чиста и здравословна среда, без това да бъде за сметка на еко системата.

В тази статия ще ви дадем идеи за това как можете да въведете някои рутинни дейности за поддържане на домакинството изрядно с мисъл и грижа към природата.

Консумативи за многократна употреба

Снимка: iStock/Getty Images

Изключително ефективен начин за намаляване на замърсяващите природата отпадъци е замяната на пластмасови опаковки, кутии за храна и бутилки с такива за многократна употреба. Най-често използваните за случая материали са стъкло и неръждаема стомана.

Освен щадящи околната среда, тези материали не вредят и на човешкото здраве. Съхраняването на храна и напитки в стъклени или стоманени съдове намалява до минимум вероятността да погълнете канцерогенни съединения като PET, HDP, PVC, LDPE, PP, PS и PC. Всички те са потенциално застрашаващи не само човека, но и обкръжаващата го природа. 

Друго решение за намаляване на пластмасовите отпадъци е презареждането на козметични и почистващи продукти в съдове за многократна употреба. Не малко доказали се търговски обекти предлагат подобна опция за всички, които търсят решение на проблема с безкрайното хвърляне на опаковки.

Спирайте течащата вода

Снимка: iStock/Getty Images

Интуитивно или не, все повече хора започват да ограничават продължителността, с която пускат водата от мивката или душа. На месечна база това спестява десетки литри вода, използвани за нуждите на домакинството.

Съветът ни е да спирате водата, докато си миете зъбите, както и докато се сапунисвате в банята. Наложете си този навик и докато миете съдове в кухнята. Използвайте свободно течащата вода само за изплакване, а през останалото време я пестете.

Ограничете потреблението на енергия

Успешна стратегия за пестене на електроенергия е гасенето на осветителните тела в стаите, в които към дадения момент няма човек. Опитайте да промените вечерната си рутина, запалвайки свещи вместо лампи. Това е полезно и от гледна точка стимулацията на отделянето на мелатонин, което ще ви осигури здрав и спокоен сън.

Изключително ефективно за изправността на уредите у дома, както и за пестенето на енергия, е изключването на електрониката от контактите, когато не се използва. Макар и в малки размери, енергоподаването към включените в електрическата мрежа уреди е налице.

Заложете на електроуреди от клас А

Снимка: BOSCH

Замислете се какви електроуреди използвате ежедневно. Пералня, съдомиялна, печка за готвене, хладилник, малки кухненски уреди… Верни приятели на всяко домакинство, но изразходващи доста енергия. 

Етикетите за енергийна ефективност обозначават най-екологичните и благоприятни за околната среда домакински уреди. Винаги избирайте уреди с етикет клас А, които са доказано най-икономични и се справят учудващо добре и с покриването на изискванията за безшумност.

Доказалата се високо технологична марка BOSCH предлага уреди от енергиен клас А, с които ще намалите сметките си за ток, като едновременно с това ще се погрижите за заобикалящата ви среда.

Гответе вкусно, но и икономично

Можете да превърнете готвенето в ритуал, доставящ удоволствие и здраве за всеки на член на семейството с парна фурна BOSCH от клас А. Тези максимално икономични уреди предоставят лесен начин за постигане на съвършени резултати при печене на хляб и сладкиши. При печене топлината се разпределя съвършено равномерно, оставяйки храната сочна и пълна с витамини.

„Умни“ и екологични перални и сушилни

Снимка: BOSCH

Интелигентните уреди, които улесняват домакинската работа, стават все по-достъпни и енергоспестяващи. Такива са пералните и сушилните на BOSCH от клас А, които са създадени да оптимизират потреблението на вода и препарати. Разгледайте предложенията за перални от клас А.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти