Египетската свещена котка идва у нас

Египетската свещена котка идва у нас
Снимка: CFA

България се превръща в регионален център за развъждане на елитни котки! Сега за първи път у нас ще бъде показана уникална порода котки. 

Става дума за египетски мау – свещената котка на богинята Бастет, отглеждана в древноегипетските храмове преди 4000 години.

Всички желаещи да я видят ще могат да го направят по време на Петата международна фелиноложка изложба на CFA. Форумът е със състезателен харатер и ще се проведе на 18 и 19 октомври от 10:00 до 18:00 в хотел Кемпински Зографски в столицата.

В него ще се включат над 100 котки от десетки държави, които ще бъдат оценявани от международно жури от десет съдии от САЩ, Холандия, Финландия и Украйна.

Египетската мау е късокосместа домашна котка, запазила естествената за дивите представители на семейство Котки петниста окраска. Тази порода е отглеждана и почитана в Древен Египет и нейни изображения се срещат в древни папируси.

Египетската мау е била обожествявана като се е смятало, че тя е превъплъщение на богинята Бастет, която предпазвала от страшни бедствия и спомагала за узряването на реколтата. Тези котки са били отглеждани в храмовете на Бастет, както и в домовете на египетската аристокрация, където са били считани за членове на семейството с всички произтичащи оттук привилегии.

За изложбата този уикенд за първи път в България ще бъдат показани и дългокосмест японски бобтейл – най-скъпият представител на изложението. Тази порода е популярна като “живия първообраз на световноизвестния анимационен герой Hello Kitty”.

Най-характерната черта на японския бобтейл е малката, по-скоро заешка опашка, която има само два прешлена. Породата е древна, произхожда от Япония и е високо ценена там от векове.

Вярването е, че за разлика от котките с нормални опашки, бобтейлът има добър дух и носи късмет. Това са едни от най-податливите на дресировка котки, които лесно могат да бъдат научени да изпълняват номера и да донасят предмети.

Макар и древна, породата е сравнително рядка, като се отглежда в ограничен брой развъдници по света. Eдин от тях от този месец вече ще бъде локиран в България. Три японски бобтейла, в това число и дългокосмест японски бобтейл, пристигнаха от световноизвестния холандски развъдник Henny Wintershoven не само, за да участват в програмата, но и за да сложат начало на развъдна програма у нас.

На петото издание на CFA изложбата ще дефилират още представители на пoродите персийски, британски късокосмести, екзотик, сфинксове, мейн-кун, абисински, шотландски клепоухи (скотиш фолд), американски късокосмести, девон и корниш рексове и бурмански.

Всички участници преминават през специална подготовка - изкъпване с първокласна козметика и специфичен за всяка порода грууминг (фризиране), за който всеки развъдник има своя тайна.

Състезателите са добре подготвени за представянето си на ринга, като се подбират представители с благ нрав, подходящи за участие в изложба, за да покажат най-добрите характеристики на породата си. Категорично изискване е всички да са ваксинирани.

Входът за събитието е безплатен за деца до 7 години, за деца до 14 години и пенсионери ще бъде 3 лв., а за възрастни - 5 лв. Билетите се предоставят на място.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти