Ефектът от почивката трае само четири дни

работа почивка ваканция
Снимка: Thinkstock

Учените стигнаха до извода, че ефектът от ваканцията трае само четири дни. Точно на четвъртия ден след връщане на работа човек се чувства сякаш никога не е бил почивка, пише сп. “Madame Figaro”.

Френски психолози и социолози констатираха, че на четвъртия ден на работното място след ваканцията, независимо от размера ѝ, стресът се връща и благоприятните психически и физически ползи от отпуската се изпаряват напълно. Мозъкът на служителя отново е обхванат от терзания, съмнения и горчивина.

10 филма за пътешествия, с които ще опознаете нови места

Според допитване на социологическата агенция Ифоп 29% от французите казват, че ползите от ваканцията изчезват бързо.

При проучване на агенция Одокса и радио Франс Ентер 52% от французите споделят, че след отпуската се чувстват не по-малко уморени още в първите дни на работа. Психиатърът Мишел Льожоайю смята, че виновник за тази тенденция е еволюцията във възприемането на понятието „ваканция“.

В миналото тя е била възприемана просто като обикновена почивка със семейството и приятели на море или на планина. Днес хората възприемат отпуската като лечение и очакват от нея да има същия ефект както антибиотиците и успокояващите медикаменти.

Мнозина от нас очакват, че ваканцията ще реши кардинално проблемите, които те имат на работното място, или че ще промени коренно живота им, но това не е така.

9 любими дестинации в България

Ваканцията няма как да премахне конфликтите, които човек има с други колеги. А ако заминем депресирани във ваканция, по време на почивката това състояние не изчезва, а само се притъпява и избухва наново след ваканцията.

Нещата се влошават и когато след отпуска човек констатира, че работата не е „почивала“ като него и са се натрупали доста неща за вършене.

Ето защо експертите препоръчват да не се възлагат толкова големи очаквания на отпуските. Освен това, добре е да намерим време в работното ежедневие, през което да се движим и сещаме за семейството си.

Експертите препоръчват да се научим да обръщаме внимание на заобикалящата ги природа и когато не сме във ваканция.

Зеленият и синият цвят са естествени антидепресанти не само когато човек ги наблюдава под формата на планинска морава или море през ваканцията си. Тези цветове имат същия ефект в природата и в нашето ежедневие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти