Ефектът на “огледалния образ” върху лицето ни

огледало
Снимка: iStock

Чудили ли сте се някога защо лицето ви изглежда малко по-различно на снимките, отколкото в огледалото? Независимо дали разглеждате селфита или снимки, направени от друг, винаги има нещо странно във външния ви вид на снимките. Те обикновено ни показват обратното на това, което виждаме в огледалото.

„Хората са израснали, гледайки се в огледалото, и вярват, че всички виждат това, а в действителност е обратното, което е наистина странно“, каза Джей Пери - канадски фотограф.

огледало
Снимка: iStock

Ние сме най-запознати с лицата си, които виждаме в огледалото и по този начин започваме да предпочитаме този образ.

„Гледането на себе си в огледалото се превръща в твърдо вярване. Имате познаване, което поражда харесване.“, казва Памела Рътлидж - директор на Изследователския център за медийна психология, пред The Atlantic.

огледало
Снимка: iStock

Базираният в Ню Йорк фотограф Майкъл Леви разшири гледната ѝ точка, отбелязвайки, че когато се взираме в огледалото, ние сме склонни да се взираме в това, което считаме за добрата ни страна – тоест ъгълът, който изглежда най-привлекателен за нас.

„Когато се гледате в огледалото, вие подсъзнателно обръщате лицето си, обикновено, под определен ъгъл, който за вас е най-привлекателен”, каза Леви.

огледало
Снимка: iStock

Когато виждаме лицата си в огледалото, ние се гледаме в движение, за разлика от напълно неподвижния ни образ на снимка. В реалния живот вие се движите постоянно и не се фокусирате върху всяка една пора, защото не можете.

Също така не можете да увеличите лицето си в огледалото по същия начин, както можете в снимка. Увеличителните огледала са доста добри в излагането на вашите несъвършенства, които смятате, че имате.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти