Едва 24% от котките у нас са кастрирани, а 60% от стопаните на некастрирани котки смятат процедурата за ненужна

котка
Снимка: PURINA®

Мненията за и против кастрацията на котката будят различни спорове, но до този момент нямаше ясна статистика кои преобладават, както и от какво са породени. Затова PURINA® PRO PLAN® съвместно с GfK България реализират проучване1 за нагласите към процедурата, проведено сред стопани на котки през март-април 2020 г. Проектът е част от дългосрочната мисия на бранда да се грижи за здравето на мъркащите любимци.

А данните посочват, че приблизително 28% от българите са приютили в дома си котка, но едва 24% от котките у нас са кастрирани. Собствениците на кастрирани котки обикновено са по-млади (15-29 или 30-39г.), живеят в София или големите градове и отглеждат само един любимец. Обикновено по-младите хора предпочитат да кастрират домашния си любимец предимно с превантивна цел. 60% от стопаните на некастрирани котки посочват процедурата като ненужна, a 33% я приемат дори за проява на жестокост.

За собствениците на кастрирани котки основна причина да се вземе решение за кастрация е превенцията на нежелано поколение (посочват 46% от тях), както и промяна в поведението на котката (споменато от 36%) – намаляване на тревожността, маркирането на територията, изчезване от дома и пр. Третата най-честа причина е препоръката на ветеринарния лекар (при 24%), като специалистите препоръчват котките да се кастрират, за да бъдат предпазени от множество заболявания, особено при женските. За 23% от собствениците на кастрирани котки, това е възможност значително да се подобри здравето и да се удължи живота на котката.

котка
Снимка: PURINA®

По-възрастните хора (60+) и семейства с деца се въздържат от кастрацията на домашния любимец, но и по-често се грижат за повече от една котка. Хората над 60 г. са предимно от малки населени места и котката им живее извън дома или има възможност да излиза навън по всяко време. 28% от собствениците на котки, които не са кастрирани, смятат, че кастрацията променя природата на животното и затова не биха я направили. Сред причините за отхвърляне на процедурата се появяват и финансовите съображения - 12% посочват, че кастрацията е скъпа за тях.

1 GfK omnibus, национално представително проучване сред българите 15+, n = 2000, теренна работа, проведена през март (преки лични интервта, n = 1000) и април (онлайн + телефонни интервюта, n = 1000)

6% се притесняват от затлъстяване след процедурата. Ветеринарните лекари също отчитат такава промяна, затова и препоръчват специализирани храни след кастрация – избор на 57% от собствениците на кастрирани котки. Такава е храната PURINA® PRO PLAN®, разработена от ветеринарни лекари и експерти в храненето, която осигурява едновременно храна и защита. Благодарение на формулата OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, тя помага за поддържането здрави бъбреци и на идеално телесно тегло, като предотвратява затлъстяването.

Ценните резултати от проучването помагат на PURINA® PRO PLAN® и на ветеринарните лекари да открият темите, за които хората нямат достатъчно информация, с която да вземат своето решение за кастрацията на домашния любимец. По този начин и информационната кампания на бранда за ползите от кастрацията ще успее да адресира най-често срещаните митове за процедурата и да помогне на собствениците да вземат своето информирано решение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти