Една различна терапия против изнервеност и стрес

Една различна терапия против изнервеност и стрес
Снимка: SoftPress

През последната година феноменът „книги за оцветяване за възрастни“, за които вече ви писахме, завладя целия свят и разби статуквото на пазара на книги. За пръв път от години печатните издания не просто бележат възход, а са на печалба (по данни на сп. The Bookseller за септември 2015) и мнозина анализатори считат, че причината за това е именно новата хоби мания.

И въпреки че такива книги се появяват за пръв път още през деветдесетте, едно име се откроява над всички – това на шотландската художничка и дизайнер Джохана Басфорд, чиято трета книга рисувателна книга „Изгубен океан“ вече е и в българските книжарници.

Младата художничка впечатлява с дизайнерско портфолио, което включва работа за някои от най-известните световни марки сред които Beefeater, за които изработва дизайн за юбилейна бутилка, Absolute, Converse, Starbucks, както и обложката за албума на музикалната сензация Сюзан Бойл.

Джохана разработва графичната визия на посолството на парламента на Шотландия за Олимпийските игри в Лондон през 2012. Само година по-късно, през 2013 излиза първата ѝ рисувателна книга – „Тайната градина“.

„Първият тираж беше от колебливите 13 000 и бях сигурна, че майка ми ще трябва да купи голяма част от него“ – признава Басфорд.

Джохана се определя като „илюстратор и страстен поклонник на мастилото, който предпочита моливи и писалки пред пикселите“.
Всяка книга, която Басфорд създава, започва живота си като куп скици с молив. Постепенно обаче всяка от тях прераства в криволичеща рисунка с туш и писалка, която се разпростира на няколко листа.

„Обичам усещането при допир с материалите, които използвам, обичам размазаните отпечатъци от пръсти – споделя художничката. Деликатните ѝ рисунки очароват и приканват да се взреш по-задълбочено в тях, за да откриеш скритите им закачки. – Старая се всяка страница сама по себе си да е мини произведение на изкуството.“

Днес книгите на младата художничка се превърнаха в световен феномен с многомилионни тиражи – само в Китай „Тайната градина“ отбеляза рекорд от 3,5 млн. продадени екземпляра. В целия свят до момента са продадени повече от 7 млн. копия от книгите ѝ.

Третата книга на Джохана „Изгубен океан“ акостира в българските книжарници в деня на световната си премиера – 27 октомври.

Потопилите се във вълшебния свят под вълните ще открият приказни и чудновати риби, подредили се в дълбоководни мандали, мозайка от раковини и колоритни океански пейзажи. Пред тях „Изгубен океан“ ще разкрие своите тайнствени дълбини, където са скътани коралови градини, чудати морски обитатели и отломки от потънали кораби.

Страниците ѝ са приютили безценни съкровища – детайлни илюстрации, които подмамват читателя да ги оцвети, като развихри въображението си. Книгата съдържа специален четворен плакат, който ни позволява да надникнем във магичния подводен град, пазен от чаровни русалки.

С изданието не е направен никакъв полиграфически компромис. Качественият бял кадастрон, на които са отпечатани детайлните илюстрации е идеален за рисуване както с цветни моливи, така и акварел, тънкописци, флумастери… списъкът е почти безкраен.

Книгите за оцветяване далеч не са само за деца. Доказано е, че заниманията с тях действат успокояващо и помагат за по-добра концентрация. Нищо не бихте изгубили, ако се пробвате да откриете твореца в себе си и оцветите някоя книжка wink

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти