Edna на 4: Искам да съм част от доброто и лошо в България

Edna на 4: Искам да съм част от доброто и лошо в България
Снимка: Thinkstock

Взирах се през прозореца, мрачна и сънлива, в облачното утро. Потиснатото ми настроение водеше ума ми в мрачни дебри.

Вниманието ми привлече линейка. Спря пред блока, до входната врата на старческия дом отсреща. Наизлязоха жени с бели престилки, помагаха да свалят носилката, от която се понадигаше дребничка възрастна жена. Лицето ѝ – слабо и изтощено, грееше в най-щастливата усмивка!

От малките прихлупени очи бликаше радост! Посрещаше я нейното „семейство” в сегашния ѝ дом. Беше се завърнала жива, беше изпълнена с любов и надежда, поизправи се и прегърна всяка една от жените в бели престилки, целуваше ги и нещо им бърбореше.

Стоях прилепена до стъклото, искаше ми се да скоча, да прегърна и аз тази старица, да ѝ кажа колко ѝ благодаря за силата и вдъхновението, което ми донесе тази нейна лъчезарна усмивка!

Невероятно е, изпитвали ли сте го? Да видиш старец, озарен от усмивка, ей така – напук на болките, старите рани и разочарования, напук на живота, който си заминава и безсилието да го задържи, да се радваш на всеки миг и да си благодарен за него.

Така съм се чувствала преди години, когато пътувах рано за работа и посрещах изгрева. От морския хоризонт бликваха огнените лъчи и превръщаха душата ми в кипяща лава. Готова бях да изригна пред величието на най-вдъхновяващата ме гледка! Изгревът е обещание, изгревът е чистота, сила, вяра и смелост.

Идва новият ден със своите изненади, с топлината и светлината, носи ти нови предизвикателства, нови битки, нови емоции. Влюбена съм в слънцето,очаквам го всяка сутрин като страстен любовни …. вероятно съм била слънчоглед, ако има предишен живот

А каква ще бъда в следващия? Мъча се да отгатна, да прочета в очите на внуците си къде ще отнесат късчето от душата ми, която щедро им раздавам. Буйни, весели, умни, очарователни, "индигово поколение" хлапета! Всички детски влакчета, камиони и колички, които управляват, отиват към България, към Варна и морето… Дано!

Един ден, когато могат сами да поемат волана на живота си, дано пътят им ги отведе обратно в Родината! Тяхната жажда да знаят, да могат, да се преборят с всичко на пътя си днес по-успешно от вчера, тяхната младост и наивност, ме заразява и вдъхновява, зарежда ме емоционално. Тя е единствената ми компенсация за болезненото отсъствие на четвъртото ми вдъхновение в живота – България!

Какво – изненада? Елате да живеете далеч от Нея, да ви липсва звукът на камбаните ѝ, аромата на липите ѝ, кокичетата в набъбващата пролет, далече от снежните шапки на Предела – дивната прегръдка на Пирин и Рила, дъха на морето и златния пясък….

Не, не идвайте! Чакайте ни! Ние скоро си идваме! По-многобройни, по-вдъхновени, по-затъжени, по-готови да сме част от доброто и лошото в Нашата България. 

От Бистра Долапчиева

Ако искате и вие да се включите в играта на Edna.bg и да се борите за някоя от уникалните ни награди, прочетете условията ТУК!

Още от участници:

Моята любов е моето вдъхновение

Семейството като вдъхновение

Пътуването, любовта, приятелството

Детето, гората, морето...

Вдъхновение в снимки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти