Една истинска колекция има душа

Стефан Стоянов заедно с Шанън Плъм
Снимка: Минчо Мундров

Крeмена Димитрова

Стефан Стоянов е куратор и собственик на галерия за съвременно изкуство в Ню Йорк. Той идва по покана на "Фондация за съвременно изкуство", за да сподели опита си в управление на една от най-успешните галерии в Ню Йорк и да разкаже за състоянието на световния пазар на изкуствата днес.

С него за трудностите и начините да се представя съвременно изкуство разговоря Кремена Димитрова.

Лукс ли е да се занимаваш със съвременно изкуство?
За много хора да се занимаваш със съвременно изкуство изглежда лукс, за мен е призвание.

Познавате ли вашите посетители? Кои са те? Какво намират при вас?
Не познавам голяма част от моите посетители, а и не е възможно да ги познавам, тъй като галерията ми е в Ню Йорк, където хората обичат да посещават галериите, а в същото време има и много туристи. Естествено, след 12 години от откриването на галерията ми, имам доста постоянни посетители, които се интересуват от авангардно съвременно изкуство.

Известен съм с необикновено разнообразна програма и специализирам в нови медии. Имам репутация на много смел в избора си галерист, с нестандартно мислене и на човек, който не се предава пред трудностите на професията и драстичните промени в икономиката на града и на страната.

Как избирате артистите, които представяте?
Представям единствено автори, в които вярвам напълно и обичам. По този начин съм абсолютно искрен към публиката си и себе си.

Има ли мисия съвременното изкуство?
Най-трудното нещо в света, в който живеем, е да има истински съвременно мислещи хора. Забелязвам, че повечето хора по света, както и тук, се страхуват от новото и доста често разчитат или се чувстват комфортно в един малко остарял свят и мислене. Аз имам един девиз, който винаги  ми помага: Живей днес и не спирай да мечтаеш. Съвременното изкуство има точно тази мисия да разкрепостява мисленето ни и да ни подтиква да гледаме напред. В България това е особено необходимо... Имаме тааква богата история, но сме изоставили настоящето и бъдещето.

Трябва ли да бъде подготвяна публиката за съвременното изкуство? Необходимо ли е да се развива аудиторията?
Публиката се създава с време, упоритост и далновидност. Понякога тя също трябва да бъде провокирана, за да бъде ангажирана. Съвременното изкуство позволява точно това, но трябва да се прави с мисъл... Много важно място в създаването на аудитория имат, както културните институции, така и корпорациите и държавата.

Какво прави престижна една галерия в Ню Йорк – местоположението или артистите, които се представят? Какво ви струваше да наложите името си в Меката на съвременния арт – Ню Йорк?
Престиж на една галерия се създава единствено с качеството на авторите, които излага и представя. Луксозните интериори могат да заблудят първоначално, но в далечен план това не е достатъчно.

Това, което ме наложи в Ню Йорк и света, е талантът ми да откривам фантастични автори, липсата на компромис относно това, което показвам като изкуство и труда ми. Аз смятам и повтарям отново, че успех се постига с 1 % талант и 99 % труд. Без този 1 % е невъзможно, както и без труда.

Защо българите са толкова консервативни, когато стане въпрос за модерно изкуство?
В България наистина съществува истински проблем относно модерното и съвременно изкуство за съжаление. Българинът има вкус и обича красивото, но рядко намира време да посети музей или галерия. В България има много талантливи автори, но малко смели галеристи. На мен ми отне доста време да открия партньор. Това е Десислава Монева, която не се страхува да мечтае и да се бори в една доста консервативна среда.

Серизозен е и проблемът с колекционерите в България. Имам чувството, че те се залъгват че колекционират, а само натрупват количество, вместо качество. А колекционери в България има, но трябва да се освободят и да не се страхуват от непознатото. Една истинска колекция има душа. Тя има сила единствено, когато има въображение, мисъл и чувство, а не натрупване на имена и трофеи!!!

Наскоро Община Варна забрани изложба на един млад съвременен артист по сигнал и молба на Варненския Митрополит Йоан, защото накърнявала имиджа на православната ни църква. Артистът се казва Кокимото. Има ли предел изкуството? Морален и естетически? Ако да, това не е ли цензура? 
Ненавиждам цензурата! Живея в страна на свобода на словото. Не съм запознат с конкретния случай и не мога да коментирам, но все пак си мисля, че за да бъдат една страна и един народ истински свободни, трябва свободата на изразяването да бъде най-малкото уважавана, както от държавата, така и от институциите в тази страна. Без честна критика е трудно да се върви напред.

Имате ли любим стил/жанр в изобразителното изкуство?
Обичам всички жанрове, въпреки, че съм известен в света като специалист в нови медии. Вярвам, че когато стилове и жанрове се съчетаят (включително и древно изкуство и стари майстори), може да се създаде една прекрасна хармония

Вашето впечатление от Шанън Плъм като артист и човек?
А, Шанън Плъм! Това е една фантастична видео и филмова авторка и една прекрасна майка и жена. Тя е Артист със главно А! Неслучайно  е първият американски съвременен автор, който ще покажем в България под патронажа на Фондация Америка за България и Американското посолство. Шанън съчетава по най-прекрасния начин Традиция, Съвременно мислене и Новаторство. Това е причината да бъде показвана тук.

Какви са Вашите очаквания от кампанията на Фондация Съвременно Изкуство за популяризиране на съвременната американска артсцена и рефлексиите на българската публика?
Кампанията е доста амбициозна и вярвам, че ще допринесе за едно истинско сътрудничество между културите на двете страни, макар и толкова различни. Не трябва да забравяме, че преди всичко сме хора, а истинското изкуство сближава по най-непосредствения и обаятелен начин. Аз и колегите ми от Фондацията ще се постараем да допринесем за развитието на съвременното изкуство тук, а също и в Америка да покажем и запознаем американската публика със съвременни български автори от различни поколения.

Можете да видите сайта на Стефан Стоянов и да научите повече за неговата галерия тук: stephanstoyanov.com

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти