Джоан К. Роулинг предизвика нова сензация

Джоан Роулинг
Снимка: Getty/Guliver

Едва ли има някой, който да не е чувал поне веднъж за Джоан К. Роулинг.

Тя може да бъде представена по най-лесния и бърз начин, като се каже, че е автор на седемте бестселъра от поредицата за Хари Потър.

Писателката завладя света с романите за малкия магьосник и неговите приятели, които накараха милиарди деца да хванат отново книги в ръце и да четат.

Сега Джоан Роулинг реши да напише още една книга, този път посветена на възрастните.
Романът носи заглавието "Вакантен пост" (The Casual Vacancy) и се приема като сензация от световната издателска общност.
 
Книгата се появи едновременно в Обединеното кралство, Германия, САЩ, Франция, Белгия, Швейцария и Канада в четвъртък, 27 септември, 2012 г. и бе обявена за най-бързо продаващата се книга за последните 3 години!

Информацията идва от издателите "Литъл Браун" по данни на "Уотърстоунс", които свидетелстват, че на 27 септември "Вакантен пост" е бил най-търсеното заглавие във веригата книжарници.
 
Ето някои читателски и журналистически реакции:

"Авторката илюстрира смело персонални трагедии, сцени на насилие, злоупотреба с наркотици и саморазрушителен начин на живот. За Роулинг тази книга е много лична - тя твърди, че се е чувствала длъжна да я напише. Това е роман с дълбок политически смисъл, роман с потенциал да изненадва и да подклажда страстни дискусии. Книгата е радикално различна по отношение на образа, който Дж. К. Роулинг вече си е изградила. Но пък "актьорската трупа" е толкова пъстра, колкото бихме могли да очакваме, след като познаваме буйното въображение на писателката. Наративът е завладяващо комплексен и включва множество пресечни линии, а централното послание на Роулинг е, че нищо на този свят не се случва без последици."

"Вакантен пост" определено НЕ е "Хари Потър", но Е Джоан Роулинг. Повествованието е плътно, емоционално наситено и изобилстващо от детайли. Контекстът на книгата не е непознат – сблъсък на два свята, всеки от които се бори за надмощие. Но в представата на писателката тук невинни няма."
 
"Книгата не се побира в точно определен литературен жанр и трудно би могла да се класифицира, но едно е сигурно – тя представлява несъмнена критика на живота във Великобритания и в този смисъл хвърля мост към творчеството на личности като Чарлс Дикенс, Шарлот Бронте, Томас Харди, режисьора Дани Бойл."
 
"В новата "приказка" на Роулинг няма и следа от омагьосания свят на прочутата й поредица. Тук на преден план не са фантастичните битки между доброто и злото, а класовите стълкновения, проституцията, пороците, разяждащи обществата и проблемите на подрастващите."
 
На български език романът ще бъде достъпен в началото на 2013 г., издаден от ИК "Колибри" и в превод на Венцислав Венков.

Венков се изявява като преводач на художествена литература от 1986 г. В актива си има творби от Греъм Грийн, Олдъс Хъксли, Филип Рот, Джон льо Каре, Джон Стайнбек, Д. Х. Лоурънс, Труман Капоти,  Харуки Мураками, Чарлс Дикенс.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти