Честит 8-ми март! Думи, които всяка Edna трябва да чува, но не само днес

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20-и в., която поражда протести за подобряване условията на труд.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ  по инициатива на Американската социалистическа партия.

8 март
Снимка: iStock

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, отново през март, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.

У нас 8-и март провокира смесени чувства.

Някои го приемат като отживелица от социализма, за други пък той е признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Обичайно на днешния ден децата подаряват картички и цветя на майките си, а мъжете засвидетелстват още веднъж любовта и уважението към половинките си.

жена цветя пролет
Снимка: iStock

Междувременно проучване установи, че един на всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, а също че мъжете са по-способни на работното място и в училище.

Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство.

Окуражаващо е, че огромното мнозинство от мъжете и жените вярват в равните възможности, но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма, коментира Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.

В нашата галерия ние сме ви подготвили един списък с фрази, които всяка Edna жена заслужава да чува:

Думи, които всяка Edna трябва да чува, но не само днес

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти