Създадено за

Домашните хлебопекарни: как работят и защо се нуждаете от такъв уред във вашия дом?

Домашните хлебопекарни: как работят и защо се нуждаете от такъв уред във вашия дом?
Снимка: iStock/Getty Images

През годините хлябът винаги е заемал основно място на масата в много домове. Днес вече съществува лесен начин за приготвяне на хляб във вашия дом, който не изисква никакви усилия: с помощта на домашна хлебопекарна.

Как можете да приготвите хляб?

Хлябът обикновено се приготвя от тесто от пшенично брашно, към което се прибавя мая и се оставя да бухне. Обикновено, хората пекат хляба във фурни. Все повече хора се обръщат към специализираните машини за правене на хляб, за да приготвят пресен хляб в собствените си домове.

Какво представлява една хлебопекарна?

Хлебопекарната е кухненски уред за печене на хляб. Устройството се състои от съд или тавичка, разположени в средата на специална малка фурна.

Как е направена хлебопекарната?

Хлебопекарната се състои от няколко части. Този уред на практика е компактна електрическа фурна, която побира в себе си само една тавичка за хляб. Самата тавичка също е специална – има ос в долната си част, която е свързана с разположения под нея електрически двигател.

Малка метална бъркалка се прикача към оста на дъното на тавичката. Бъркалката отговаря за замесването на тестото. Оста пък е покрита с непромокаемо уплътнение.

Капакът в горната страна на хлебопекарната може да бъде оборудван с прозорче за следене на процеса по приготвяне на хляб, а може и да е без отвор. Контролният панел също е разположен за удобство в горната част на хлебопекарната.

В средата на капака има отвори за проветрение, които изпускат парите, отделящи се при изпичане. Някои модели хлебопекарни имат допълнителни вентилационни отвори, разположени отстрани на уреда, за да може тестото да има достъп до свеж въздух и това да му помогне да бухне още повече.

Снимка: iStock/Getty Images

Как работи хлебопекарната?

Най-напред, поставете бъркалката в тавичката за печене. Когато тавичката е извадена от апарата, можете да измерите съставките в нея.

След това, трябва само да поставите тавичката в уреда, да изберете желаната програма посредством електронния панел и да затворите капака. Оттук насетне магията на хлебопекарната поема цялата работа!

Едно от първите неща, които хлебопекарната прави, е да замеси тестото – ще чуете звука от това. В случай, че уредът идва с прозорче за наблюдение, можете да следите целия процес на приготвяне, който е запленяващ.

След фазата на замесване, хлебопекарната ще остане тиха за известно време – идва фазата на втасване. Уредът оставя тестото да се отпусне и надигне. След това, ще последва нов етап на омесване.

Изпичане на хляба

След това фурната на хлебопекарната ще се включи и ще видите парата, която излиза от вентилационните отвори. Обикновено, процесът по приготвяне на хляб е автоматизиран, но голяма част от уредите идват с книжки с рецепти, които ще ви предложат и по-интересни рецепти за хляб.

Какви видове хлебопекарни съществуват?

Снимка: iStock/Getty Images

Голяма част от хлебопекарните се различават помежду си. Това се дължи на факта, че всеки модел машина за хляб е предназначена за определена цел. По-долу, ще посочим най-разпространените видове хлебопекарни, които можете да откриете на пазара.

Вертикални. По-голяма част от хлебопекарните пекат хляба, който е разположен вертикално, тъй като тавичката за печене има такава форма. Този тип машини разполагат само с една бъркалка.

Хоризонтални. Има, също така, и хлебопекарни, които имат две бъркалки на дъното на тавичката. Тези апарати пекат хляба хоризонтално, по същия начин, както го правят в хлебарницата или в магазина.

Малки. Малките хлебопекарни са изключително подходящи за кухни с ограничено пространство или ако не ядете много хляб. Тези малки помагачи в кухнята не заемат много от работното място и изпичат достатъчно количество хляб за един или двама души.

Големи. Големите хлебопекарни са подходящи за многочленните семейства – хлябът може да изчезне доста бързо, когато много хора седнат на масата. Големите уреди правят до килограм хляб и могат да нахранят едно голямо семейство.

Как се използват хлебопекарните?

Независимо от хлебопекарната, която изберете, процесът по изпичане е горе-долу един и същ. Зареждате съставките в съда или тавичката за печене, след това го оставяте в апарата и избирате програма. Обичайният процес по изпичане на хляб продължава между 2 и 5 часа, в зависимост от модела. В края на цикъла на печене се препоръчва да поставите хляба върху телена скаричка, за да се охлади преди да го нарежете. Подобно на рецептата за ръчен хляб, ще се нуждаете от четири ключови съставки: мая, брашно, течност (обикновено вода или прясно мляко) и сол (за аромат и за контрол на втасването). Освен основните съставки, можете да добавите и допълнителни такива, включително стафиди, ядки, парченца натрошен шоколад и други подобни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти