Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би...

Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би...
Снимка: netinfo

Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне. Почитателите на неговите романи и на неговия неповторим инспектор Хари Хуле наброяват десетки милиони по цялото земно кълбо и го превърнаха в най-продавания криминален автор в света.

Но макар като писател да забърква престъпни истории от най-страшна класа, в личния си живот Ю Несбьо е любящ баща на дъщеричка, на чиито молби не може да устои. А нейната най-гореща молба е да ѝ напише смешна книга.

И Несбьо сяда и пише… Не книга, а вече цяла поредица от книги. Така се ражда главният му герой, смахнатият изобретател доктор Проктор, и неговите съседи и приятели от ул. „Оръдейна”, малките Лисе и Бюле. Тандемът е неудържим, както и фантазията на автора. А смехът… от него може да те заболи коремът.

Неотдавна издателство „Емас” пусна на пазара първите книги от поредицата – „Пръц-прахът на доктор Проктор” и „Доктор Проктор и ваната на времето“. Вече е на пазара и третата детска книга на Ю Несбьо – „Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би...”, в която добродушният учен замесва поредната шантава история, история, носеща щемпела на неукротимото и неизчерпаемо въображение на Несбьо.

Доктор Проктор е шантав учен, автор на редица гениални изобретения: пръц-прах, вана на времето, щипка за нос, която ти помага да разбираш чужди езици, двойнозаглушаващи наушници, балансиращи обувки, енергийна напитка със среднолюто мексиканско гръмотевично чили и още, и още…

Дори в домакинската работа професорът е повече от изобретателен: разбива сметана с макет на хеликоптер и суши чорапите си в тостера. Като стана дума за чорапи, напоследък да сте забелязали, че ви изчезват повече чорапи от обикновено?

Ами ако ви кажем, че най-вероятно ги е отмъкнало страховито създание, наречено лунен хамелеон? Не сте чували за такова животно?

Описано е в прословутата енциклопедия „ЖКТСИНДНСБР“, която стои в библиотеката на Бюле. Лунният хамелеон е страшен не защото отмъква чорапи, а защото неговото племе смята да изтреби човешкия род. Ще се опита да го спре не кой да е, а нашият любим доктор Проктор.

В спасителната акция ще се включат рижавият мъник Бюле, ученолюбивата и старателна Лисе, госпожа Струбе – онази с изключително дългия нос и тежката ръка, седемкрак перуански паяк и хълцащ учител по рисуване и ръчен труд.

Този път нашите герои не бива да вярват на нищо, което виждат. Защото току-виж лунен хамелеон приел образа на знамето във физкултурния салон, а коварен хипнотизатор – на победител в музикална надпревара… 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти