сламки
Снимка: Thinkstock

Добра новина: Сламките са обречени

Добрите новини през последните седмици валят от всички краища на света: Индия забранява найлоновите торбички, две от най-големите вериги за хранителни стоки в Европа спират продажбата на пластмасови сламки за пиене и клечки за уши, Франция също забранява пластмасовите опаковки за храна…

Движението против безконтролното използване на пластмаса, найлон и стиропор набира сили и в него вече се включват не само отделни хора, загрижени за бъдещето на децата си, но и цели държави – както всъщност трябва да бъде.

сламки
Снимка: Thinkstock

Разбира се, промяната ще дойде не само от големите промени, като забраняването на найлоните торбички и опаковките за еднократна употреба, но и от новите навици, които всеки от нас може да изгради.

Всъщност за нас, родените преди 90-та година, тези нови „еко“ навици, са добре забравени стари.

По времето на комунизма найлонът и продуктите за еднократна употреба не бяха разпространени и всеки над 35 години със сигурност си спомня връщането на бурканчетата за кисело мляко в магазина, плетените мрежички, с които ходехме за хляб и металните съдинки, в които се взимаше харна от стола.

буркан
Снимка: Thinkstock

Сега, в името на по-чиста природа и запазване на живота на планетата, спокойно можем да се върнем към тези навици. Децата ни ще са ни благодарни, че не сме им оставили сметище като наследство. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти