Днес почитаме един смел български светец. Ето кой има имен ден...

християнство
Снимка: iStock

На днешната дата, 18 юли, Българската православна църква почита паметта на мъченика Свети Емилиан Доростолски.

Той е живял през IV век, като според неговото житие е роден в град Дуросторум (дн. Силистра), тогава част от Византия. По това време управлява император Юлиан, а самият Емилиан прекарва живота си като слуга. Според по-ранни варианти на житието му той е роден в знатно семейство и е бил син на управителя на града Севастиан.

Времето на император Юлиан е известно като период, в който християните са подлагани на безмилостни гонения и подлагани на мъчения и жестока смърт.

Когато императорът изпраща в Дуросторум нов и жесток управник на име Капитолин, който да изкорени християнството сред населението, всички в града изпадат в ужас. Те всички се заклели пред новия градоначалник, че сред тях няма християни и че се кланят единствено на езическите богове. Капитолин е толкова доволен, че организира пиршество, с което обаче предизвиква гнева на ревностния християнин Емилиан. По време на пира той строшава с чук статуите на езическите богове в местното светилище и разрушава олтарите им.

Престъплението трябва да бъде наказано жестоко, като за него е обвинен невинен човек. Смелият и доблестен Емилиан признава вината си, което води до страшни последици. Градът е глобен заради укриването на християни, а самият Емилиан е безмилостно изтезаван, докато накрая не го изгарят на клада край Дунав. Датата на смъртта му днес е денят, в който църквата почита паметта на този смел християнин – 18 юли 362 година.

Името Емилиан произлиза от латински и означава „съперник“.

На днешния ден празнуват хора с имената Ема, Емил, Емилиан, Емилиана, Емилия, Емилиян и Емо. Те имат имен ден още на: 8 януари и на 8 август – Свети Емилиан Изповедник; 30 май – Света Емилия и 8 ноември – Архангеловден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти