Днес, на този светъл празник, имен ден имат...

Днес, на този светъл празник, имен ден имат...
Снимка: Weheartit

На Благовещение в Търново се отбелязва деня на майката, чества се благата вест за чудотворното зачатие на Дева Мария. Според народното вярване на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от Юдейските земи те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и  настъпва пролетта.

По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести. През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината.

На този ден жените са особено внимателни, искрени и сърдечни към сирачета. Учат момичетата как да омесят пита за празника, предават им  традицията. На Благовещение се прескача огън, за да сме здрави и пъргави и да не ни  хапят змии. Извършва са  ритуално гонене на змии.

Вярва се, че посаденото на този ден дърво ще даде сладки плодове. Затова  се копаят лехи и се садят  пипер и краставици, за да бъде плодът “благ”. На Благовец широко отварят прелката  на кошерите, за да съберат пчелите нектар. На този ден бабите пробиват ушите на внучките си, за да не ги боли, защото Благовец се смята за благ ден, тогава кръжат невидими сили от свитата на Архангел Гавраил.

Според преданието знахари ловят змии с капан, за да използват сухата им кожа за мехлем и церове. На този ден против уроки и “лоши очи” са връзвани възелчета на коланче, което се носело през годината. Хубаво е на този ден човек да си  купи нещо ново, за да му върви на нови неща през годината.

Добра поличба е човек да носи в себе си желязна пара, да е сложил залък в устата си и като чуе кукувицата, която също разнася благата вест да стисне здраво парата, за да се радва на здраве, ситост и да му е пълен джобът. На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва.

Благовец е най-таченият ден от търсачите на заровени съкровища. Според поверието от небитието се появяват духовете на умрели хора, които приживе са укрили съкровища. Вярва се, че ако денят бъде ясен, слънчев и топъл копринените буби ще бъдат здрави и ще има добър плод за един от най-силно развитите занаяти в Търново от ХV до средата на ХХ век - копринарството.

Снимка: Thinkstock

Вярва се, че ако  вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет ще е щастлив. Лястовицата е символ на светлината. Лястовиче гнездо в къщи носи щастие и не бива да се разваля.

Именници са Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти