Днес е специален ден, не бъди равнодушна

жени
Снимка: iStock

Днес, на 25 ноември, отбелязваме Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Датата е обявена с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. ООН приканва правителствата, международните организации и НПО да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити. 

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 година. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 година на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

Всяка година на 25 ноември започват 16-те дни на активизъм срещу насилие срещу половете, които приключват на 10 декември, когато е Денят на човешките права. В тези дни се организират различни мероприятия, чиято цел е да надигне гласност на проблемите с човешките права и правата хората от различни полове.

Домашното насилие (обиди, бой, контрол, ревност, за съжаление – и убийство) е сред най-грозните прояви на човешката същност.

На всеки две седмици една жена в България е убивана от свой съпруг, партньор, роднина или друг познат.*

Знай, че ако крясъците, заплахите, обидите и унижението са често срещани в твоята връзка; ако често се чувстваш наранена и разстроена; ако човекът до теб те удря и те наранява физически, сексуално, психически или те заплашва – това не е любов, това е насилие и то е престъпление.

Не отлагай. Намери сили в себе си и вземи решение да прекратиш връзката, която те наранява. Никой друг освен теб не може да го направи. Хората, които могат да ти помогнат, са много, но ти си тази, която трябва да потърси подкрепа. Ти си по-силна от насилието. Повече информация ще откриеш тук.

насилие
Снимка: БФЖ

Ако и вие искате да бъдете част от женското движение в България, последвайте БФЖ във FacebookInstagramLinkedInTwitter и YouTube.

* Източници: Български хелзинкски комитет, Европейски институт за полово равноправие (EIGE), Eurostat.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти