Днес честваме свят християнски празник

Православната църква днес чества Събор на Св. Арахангел Гавриил - Св. Арахангел Гавриил е един от четирите архангели, които според Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил.

В Новия Завет Архангел Гавраил (или Гавриил) (означава - "сила Божия" на еврейски) е един от седемте архангели. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.

13 имена, които носят божествена сила

Затова Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Отново Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди младенеца. Архангел Гавраил се явил и на св.пр. Данаил.

f
Снимка: iStock

В християнската традиция, най-вече във византийското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Имен ден празнуват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.

13 женски имена, носещи живот и светлина

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти