Дивото ни зове

Храната споделена с приятна компания на открито придобива още по-апетитен вкус
Снимка: БГНЕС

Християн Немски

Не се знае още колко дълго ще се радваме на жаркото слънце и синьото небе, затова използвайте всяка възможност да практикувате активни занимания на открито. А това, за което се сетихме хем носи прохлада на чист въздух, хем действа разтоварващо и антистресово.

От вас пък искаме да се снабдите със свободен уикенд (или ден от него), любима дестинация, приятна компания и кошница пълна с вкусотийки, за да бъде пикникът ви съвсем пълноценен.

Всъщност такъв тип мероприятия започват масово да се практикуват веднага след Великата френска революция състояла се през 1789-а, когато кралските дворове станали публично достъпни и хората все по-често се събирали на дълги разговори и в големи компании из парижките паркове.

МЯСТОТО
Нека вашето кратко бягство от градската суматоха започне с избора на място, което да приюти излета ви. Слава богу, тази част от графика е лесно изпълнима, имайки предвид колко благодатна за целта природа се е насъбрала и то накуп около столицата ни.

Естествено, предлагаме на вниманието ви сравнително близки дестинации, за да не губите допълнително време, нерви и умора в път. Витоша е ясна с нейните ''Златни мостове'', а кварталите Бистрица, Бояна и Драгалевци пък са осеяни със сенчести поляни подходящи за домакин на вашия пикник.

Същото се отнася и за селата Железница и Лозен, чиито гористи местности успешно ще ви разхладят от летния пек. По-нататък в списъка следват Панчарево, а който не се свиди да навърти още някой и друг километър, нека се отправи към околностите на язовир ''Искър'', Щъркелово гнездо или подножието на Рила, където са сгушени Говедарци и Бели искър.

За най-нетърпеливите искащи да стигнат максимално бързо до заветното място за разпъване на одеялата, предлагаме и местността Бонсови поляни, намираща се малко над кв. ''Горна баня''.

Дори и да нямате кола, на адрес sofiatraffic.bg се намират маршрутите на автобусите от градската мрежа водещи до почти всички гореспоменати локации.

ХРАНАТА
За къде сме без нея, затова и при пикника горе-долу всичко се върти около гастрономическите удоволствия. Вариантите за нейното приготвяне са два - или на място или вкъщи. Ако сте избрали първия случай е най- добре да си направите барбекю или да запалите огън (но внимавайте, като преди това обезопасете добре мястото с камъни, за да избегнете инциденти).

Дръжте хладилната чанта под ръка за суровите месни и рибни продукти, а ако ще правите сандвичи или салата, използвайте по-малко майонеза, зеленчуците нарежете от вкъщи, особено ако на мястото за отдих няма къде да ги измиете.

Хубаво е, че в търговските мрежи и бензиностанции вече се предлага барбекю за еднократна употреба (но допълнително се снабдете с дървени въглища, кибрит и спирт за разпалване), на което освен месо, може да изпечете всякакви видове цели или нарязани зарзавати. Подклаждате ли огън, използвайте жарта и заровете картофите в нея, за да си припомните онези детски мигове, когато сте правили същото това кулинарно упражнение с искрена охота.

Тук има няколко вкусни и лесни рецепти, които ще са от особена и засищаща полза на тръгващите за пикник.
Освен това си набавете пластмасови прибори, за да не трябва след това да си разваляте маникюра и настроението с миенето на цяла камара съдове у дома.

ЗАБАВЛЕНИЕТО
Погрижете се и за тази точка от плана като подберете хора, с които ще ви е приятно да прекарате времето си в по-уединена обстановка. Ако сте родители, грабвайте децата, същото се отнася и за четириногия любимец. За протяжните следобедни часове след обилния обяд на открито, пък си подсигурете занимателно четиво или игри от типа на карти, табла, шах, монополи, ''Не се сърди човече'', федербал или народна топка.

За по-поспаливите, одеялото е задължителен аксесоар и не забравяйте да добавите по един, два броя от него в чантата ви. Също така за ваше удобство в специализираните магазини се продават и пригодени постелки за пикник притежаващи найлонова долна повърхност, по която клечките и стръкчетата трева нямат никакъв шанс да залепнат.

За финал, но не на последно място, оставете кътчето природа в изряден и екологично чист вид, така както сте го заварили (освен, ако някой бил там преди вас не е решил, че друг трябва да разтреби околната среда вместо него).

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти