Дивият остров на шоколада

Биляна Траянова

Пътуванията сред дивата природа са несравними! Нито един 5-звезден лукс не е оставил такива спомени като преживяванията сред джунгли, пустини и скрити в облаците планини.

Не искаме да пропиляваме и миг в предсказуемия all inclusive на хотела.

И как да те свърта, при факта, че Куба е дом на 263 защитени зони, покриващи около 22% от общата площ?

Това включва шест биосфери на  ЮНЕСКО, които варират от крайбрежните зони на полуостров Гуанахакабибес в Пунар дел Рио до недокоснатите тропическите гори на Кучияс дел Toa в провинция Гуантанамо. 

Изобилието от внимателно пазена земя защитава над 350 вида птици, както и застрашени видове като кубинския крокодил, хутия и белоклюния кълвач.

Пътуваме към Баракоа, гореща туристическа точка в източната част на острова. Природата в района е изключително красива, съхранена и уникална. Тропическите гори са прегърнали градчето Баракоа от една страна, а от друга бреговете му галят водите на Карибско море. 

Баракоа е идеалното място за няколко релаксиращи дни на плажа, пешеходен туризъм или разходки с лодки из невероятните каньони. Десетки реки преминават през тези земи и се вливат в морето. 

Пътуването от Сантяго отнема около пет часа. Край пътя спираме край "Ла Фарола", виадукт ​​през буйни, зелени борови гори в планините, спускащ се стръмно към брега. 

Край шосето често има скупчени местни. Продават произведени от тях какао, сувенири и типичен за Баракоа сладък десерт, микс от кокосови стърготини, много захар и други добавки като портокал гуава или ананас. Всичко това е завито в палмови листа и се нарича Кукуручо. 

Иска ни се да опитаме. Определено сме гладни, а имаме още път. Спираме за почивка и снимки. В миг сме наобиколени от търговци, предлагащи куп непознати ни неща. Бързо се сдобиваме с какаово масло - ухаещо божествено! Разбираме, че Баракоа е земята на какаото. В множество плантации в района се отглежда ценния плод, от който се добива  каковия прах. Голяма част се изнася в чужбина, и малка се превръща в прочутия из острова баракоаски шоколад.

Наемаме местен гид. Така е най-добре. С човек, който познава района можем да видим в пъти повече, отколкото ако се лутаме сами или с гид от столицата Дъждовните гори не са място за самостоятелни разходки. Най-малкото - не разпознаваме опасностите, скрити в зеленината. Научаваме, че тук изобилства от ендемити - като красивите жълти охлюви, ярко червени раци, най-малката жаба в света и лилавия скорпион, от който се прави едно от най-тайнствените лекарства на Куба за лечение на нелечими заболявания. 

Шоколадът е голяма наша страст. Каквото и да става, днес ще си отядем на истински, чист, био шоколад. Защото именно в района на Баракоа се случва голямата магия на превръщането на тропическия какаов плод в неустоимо изкушение.

Какаото е един важен продукт за износ на много развиващи се страни. Думата какао идва от езика на Ацтеките - Науатъл. Произходът е от тяхната дума какахуатъл, което значи какаово зърно. От там е произлязло испанското cacao.

Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението още от 14-ти век. За тях то било свещено. На него гледали като на подарък от бог Куацекоатъл и го ценели неимоверно. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и като платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао. Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки. Когато в 1519 г. испанските „конкистадори“ превзели Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато. В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили хиляди какаови зърна. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

Испанците пренасят продуктите на какаото в Европа през XVI в.

Какаовото дърво е вечнозелено, достигащо до 8 м. височина. Среща се диворастящо в Централна и Южна Америка. Култивира се главно в Америка и Африка.

Само няколко часа в какаовата плантация и вече имаме ясна представа от колко обстоятелства зависи вкусът на любимия ни шоколад. Всяка стъпка от отглеждането на какаото, през ферментация, сушене, печене и следваща обработка на зърната, може да промени вкуса на какаовия прах и да получим различен на вкус шоколад.

Край плантацията минава пълноводна река. Вероятно водите и ще придойдат още повече само до дни, тъй като дъждовният период едва започва, а ще продължи няколко месеца.

Растителността в Баракоа е буйна, тъй като районът е един от най-влажните в страната. Изобилието от реки и мрежата от притоци допринася за сочната зеленина. Сред най-известните реки са Юмури, Миел, Макагуанигуа, Дуаба и Тоа.

Водачът ни подшушва местно поверие. Ако някой поплува в реката на Баракоа - ще се върне отново тук, а този, който пие от реката - ще издигне дом в тези земи.

Лодката ни изглежда стабилна. Да видим какво ни е писано!

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти