"Дяволът в нас" и Сабахаттин Али

"Дяволът в нас" и Сабахаттин Али
Снимка: netinfo

През 1948 г. на турско-българската граница бива убит при опит за бягство в България един от най-големите писатели на съвременна Туция, родоначалникът на модерната турска литература - Сабахаттин Али.

Роденият в Егри дере, днес Ардино, велик творец загива само на 41 години след многократни арести заради политически убеждения, след уволнения и присъди, оставяйки зад гърба си едно неголямо, но основополагащо творчество, творчество с цената на безценен елмаз

Сабахаттин Али става жертва на първото политическо убийство в модерна Турция, лишило я от един от най-големите ѝ автори.

Романът "Дяволът в нас" – най-известното произведение на Сабахаттин Али, е едно обяснение в любов към вечния град Истанбул с неговата история и атмосфера и същевременно безпощадна картина на падението на нравите в младата република.

Зле разбраната свобода е обърнала света на ценностите с краката нагоре.

В кръчми и кафенета, в кина и танцови зали, по улици и по  пазари се сблъскват лукс и нищета, пропаднали и новозабогатели.

В този вибриращ от живот град Йомер вижда край Босфора Маджиде и светкавица просича цялото му съзнание: откъде познава това пораснало вече момиче. 

Маджиде избягва от къщи и, изгаряйки всички мостове зад гърба си, пренебрегвайки моралните норми на епохата, се пренася в квартирата на младия мъж.

Студентът по философия и студентката по математика живеят в своя собствен блажен свят, недосегаеми за времето и за околните. Но в душата на Йомер се надигат дяволите: съмнения, несигурност, съблазни.

Объркани интелектуалци от истанбулските кафенета го повличат по опасни пътища. Ще издържи ли любовта на младата жена на дългите нощи, прекарани в чакане...  

Една любовна история, предизвикала с излизането си буря в турското общество и особено в редиците на националистите.

Двама млади, част от неспокойното поколение на новата република, намират своето щастие и отново го загубват.

Но не заради околните, а заради Дявола, вселил се в душата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти