Девите търсят блясъка на чистото съвършенство

Девите търсят блясъка на чистото съвършенство
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Почти във всеки офис има по един служител, който е въплъщение на съвършенството – изряден, изпълнителен, адски интелигентен и аналитичен. Работното му място блести от чистота и свят ти се завива от педантичния ред, който цари, а на моменти се промъква и смущаващото усещане, че всяко нещо е точно там, където трябва да бъде, и да не си посмял да пипаш!

Не за друго – по правило тази порода колеги са безкрайно услужливи и внимателни – но има опасност да им създадете силен душевен смут и панически страх пред перспективата за хаоса, който сте на път да предизвикате.

Това създание, с което делите работно пространство, най-вероятно е със слънчев, лунен или изгряващ знак Дева. Неслучайно ситуирах милите Деви в офиса, а не на парти като Лъвовете миналия месец. За тях работата е от огромно значение. Усещането, че са полезни, задвижва жизнените им сокове. От тях се получават безупречни служители, които за разлика от някой огнен представител няма да драпат със зъби и нокти да се доберат до върховете на фирмената йерархия, а ще си работят тихо, кротко и чинно, изпипвайки всеки детайл, оглеждайки проектите си от всички страни и достигайки до възможно най-перфектния сценарий за отиграване на поредния бизнес казус.

Затова и Девите са отлични кандидати за титлата "работохолик" – те просто не ще се откажат, докато не се уверят, че всичко е наред и продуктът на техните усилия няма да се издъни. Но животът е пълен с изненади и дори най-шлифованата предвидливост не би могла да обхване всевъзможните изходи.

Провалът за Девите е нещо недопустимо, но се случва. Тогава те ще изпаднат в депресия, ще се самоизяждат от вина и ще правят от мухата слон, както би казал техният приятел оптимист Стрелецът. Но Стрелецът не знае, че за Девата ефективността е равнозначна на висока самооценка, усещане за значимост и добро самочувствие.

Така се поболяват Девите. От тревоги. Нерядко страдат от нервен стомах – в медицинската астрология този зодиакален знак управлява именно червата. Затова и по правило обръщат голямо внимание на здравето си – усещат, че материята (и тяхното тяло в частност) е крехка, че винаги има нещо за доизкусуряване в нея, за да може да функционира пълноценно, но това постоянно взиране за евентуални пробойни в системата нерядко ги прави хипохондрици, маниаци на тема чистота и досадни педанти, които не спират да дават съвети наляво и надясно и да диктуват живота на другите.

Не, те не желаят да се налагат, Девите просто знаят кое е най-доброто за теб, защото са загрижени, и искрено се учудват, че скъпоценният им съвет не се приема насериозно и с реки от благодарности.

Върли привърженици на чистотата във всичките ѝ измерения, Девите често са застъпници на здравословния начин на живот. Направо им се повдига от мисълта за консерванти, оцветители, овкусители и всичко, пръкнало се от Менделеевата таблица, което би могло да си проправи път до фините им телеса. Сред тях ще срещнете вегетарианци, последователи на йога или някоя друга система за духовно и физическо здраве.

Знакът Дева е подвижен и земен. Подвижното им качество ги прави адаптивни, винаги търсещи нови начини за служене, организация и подредба на реалността в работата и личния живот. Земният елемент им дава практичност, разсъдливост и предпазливост. Девите няма да рискуват, ако не са сигурни предварително в успеха си.

Вече споменахме ключовите теми в живота им – работата и здравето, зад които стоят необходимостта да са полезни и да търсят съвършенството. Не звучи твърде вълнуващо, като че ли? Това не са кралете и кралиците на драмата - Лъвовете, нито пък поетичните рицари на печалния образ, Рибите, нито тайнствените и манипулативни Скорпиони… Нима животът на Девите е само работа и процедури за пречистване на организма?

Не, разбира се. В тях се крие страстна натура, която понякога трябва да бъде изровена иззад наслагванията рационалност, интелигентност, аналитичност и мисли, мисли и пак мисли. За Девите моралната чистота е не по-малко важна от физическата. Затова и биха подложили своя потенциален партньор на безпощаден оглед и критика, преди да решат дали са готови да му отдадат сърцето си. Все пак този човек трябва най-малкото да споделя сложния им светоглед, за да могат да мелят брашно.

Почувстват ли се сигурни обаче, те се превръщат в най-грижовните и всеотдайни същества, на които може да се разчита за всичко, а хладната им сдържаност се трансформира в топлина, нежност и любвеобилност.

Освен това Девите са много сръчни. Управителят на знака Меркурий – богът, изобретил от проста коруба на костенурка истинска омайваща лира – ги е надарил с таланта да работят с ръцете си, да майсторят от нищо нещо и да създават предмети на изкуството, най-вече приложното. Те са изкусни часовникари, скулптори, художници. Но независимо с какво изкуство ще се захванат, вроденият им стремеж към съвършенство, изящество и търсене на идеалната земна форма за техните абстрактни и божествени идеи, ще ги отведе до най-високи постижения.

От Девите се иска единствено да се научат да обуздават перфекционизма и критикарството както към себе си, така и към околните – в противен случай ще бъдат обречени на вечно недоволство и тревожност, които ще блокират творческия поток и ще възпрепятстват тяхната най-великолепна реализация.

В древногръцката митология има една легенда за богинята Астрея, която седяла редом с останалите богове на величествения Олимп по време на Златната епоха, но когато хората започнали да се покваряват, тя се отвратила и помолила Зевс да я вдигне в небесата. Там тя засияла вовеки под формата на съзвездието Дева – девицата, символ на чистотата и непокътната цялост, която носи в ръка житен клас.

И оттогава Девите непрестанно биват движени от стремежа да отделят житото от плявата, да анализират и пренареждат действителността, за да открият нейното най-идеално проявление.

Може би задачата им е да се поучат от богинята Астрея и да вдигат понякога очи от земната подредба, да се издигат нависоко и да съзират цялата картина, в която частите не могат да съществуват, ако не ги виждаме като елементи на единен организъм – поотделно всяко едно от зрънцата на житния клас може да се отклонява от стандарта за съвършенство, но всички те заедно образуват един съвършен, завършен стрък.

Девите ще се почувстват много по-щастливи, ако осъзнаят, че не могат да одялкат треските на действителността. Животът си е изначално съвършен, защото е това, което е и няма друго отвъд него. В най-добрия случай прецизната и фина природа на Девите би могла да се включи към еволюционния стремеж на природата да излъска фасетите на диаманта на реалността. Но диамантът си е вече там.

С прости думи – скъпи Деви, без вас светът сигурно би се разпаднал и затънал в морален, духовен, интелектуален и физически упадък… Но не залагайте прекалено на това и не се взимайте твърде на сериозно.

Вижте още:

Как флиртуват мъжете от различните зодии

Трите зодии, които създават най-успешно семейство

Кои са трите най-верни и предани зодии?

За какво е роден всеки знак от зодиака?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти