Денят на Свети Патрик: Днес всеки може да е ирландец!

Денят на Свети Патрик: Днес всеки може да е ирландец!
Снимка: iStock

Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на Свети Патрик на 17 март. Предлагаме ви няколко любопитни факти, свързани с историята на тачения от ирландците светец, посочени от в. "Дейли телеграф".

1) Свети Патрик е светецът покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера. Родителите му са били римски граждани, живеещи или в Шотландия, или в Уелс, според различните версии на историята.

2) На 14 години Патрик е пленен и откаран в Ирландия, където прекарва 6 години в робство, заставен да бъде пастир на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.

3) Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Донесъл в Ирландия латинската азбука.

f
Снимка: iStock

4) Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

5) Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

6) В деня на Свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят.

7) Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи.

f
Снимка: iStock

8) Смята се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 година. Затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. В Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празник е и в канадската провинция Нюфаундленд.

9) По традиция празникът се отбелязва с парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора. В Чикаго реката се боядисва в зелено. Но най-големият парад е в Ню Йорк. В Южното полукълбо най-големи чествания има в Сидни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти