Денят на прегръдката е днес!

Денят на прегръдката е днес!
Снимка: netinfo

Днес светът отбелязва Деня на прегръдката, съобщава британското издание Ивент.

Денят на прегръдката се е зародил в САЩ през 1986 г. и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Той е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки.

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените.

Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Денят на прегръдката се отбелязва и в Германия, Великобритания, Китай и други.

Учени припомнят, че прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве.  Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората, са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека.

Прегръдките помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.    

Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според американското Психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

Някои експерти смятат, че най-благоприятно въздействие имат прегръдките на сексуалния партньор, а не тези на обикновените приятели. През 2004 г. в САЩ е подета и още една инициатива, свързана с прегръдките. Това е Кампанията за свободни прегръдки.

Участващите в нея хора могат да прегръщат непознати по улицата. Тази кампания за разлика от Деня на прегръдката, може да се провежда по което и да е време от годината.

Денят на прегръдката си има свой сайт на адрес Nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004 г. В него всяка година се обявяват хората, спечелили  признанието за най-прегръщаните се хора на годината. Предлагането на номинации в сайта е без ограничения.

През 2006 г. признанието беше присъдено на актрисата Рийз Уидърспун, а през 2009 г. - на президента на САЩ Барак Обама. През 2011 г. призът отиде при 33-те чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина.

Очаква се днес по света да има множество прояви, посветени на Деня на прегръдката. Лондон изпревари  всички, съобщава сайтът Лондонист. В навечерието на празника четири двойки успяха да влязат в Книгата за рекордите на Гинес за най-дълга прегръдка.

Вчера те подобриха рекорда, като се прегръщаха общо 24 часа и 44 минути на стадиона в квартала Сейнт Панкрас на британската столица.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти