Създадено за PrimLife

Дефицитът на желязо не е запазена марка на вегетарианците

Дефицитът на желязо не е запазена марка на вегетарианците
Снимка: iStock/Getty images

Вие сте активна жена, която работи, гледа деца, опитва се да спортува редовно, храни се здравословно – доколкото е възможно – и прави всички онези неща, които всички знаем, че са нужни, за да се поддържаме физически и психически здрави и във форма. Но все пак усещате, че нещо не е съвсем наред, защото се уморявате бързо, кожата ви е бледа и понякога имате чувството, че можете да останете в леглото цял ден и пак няма да сте се наспали. Въпреки всички усилия, които полагате, буквално се усещате изцедени, не можете да се концентрирате върху нищо и имунитетът ви сякаш си е взел отпуск, оставяйки ви беззащитни срещу всеки срещнат вирус.

Снимка: iStock/Getty images

Разбира се, съвсем вероятно е просто да сте истински преуморена, защото съчетавате десетки различни роли и искате във всички тях да сте перфектна. Но към това добавяме и вероятността... да не си набавяте нужното количество желязо, която нараства силно, ако спазвате хранителен режим, беден на животински продукти.

Снимка: iStock/Getty images

Ако за първи път ви хрумва, че може би страдате от недостиг на желязо, ето още няколко симптома, които ще ви подскажат дали виновникът за всичко, описано по-горе, е именно този дефицит: мускулна слабост, ранички в края на устните и на езика, затруднения с паметта и намалена концентрация, косопад и чупливи нокти, понижен имунитет, лесно образуване на синини. При децата един от алармиращите признаци за липса на желязо е и изоставането в когнитивното развитие и ниският ръст.

Разпознахте ли се в някои от изброените симптоми?

Снимка: iStock/Getty images

Преди всичко е важно да се консултирате с лекар специалист. И не е повод да изпадате в паника и да тичате до магазина за спанак – най-добре е да продължите да четете. За да разберете в дълбочина сериозността на проблема, е необходимо да си отговорите и на въпроса „Как се храня и наистина ли този начин на хранене е най-добрият за мен?“.

Снимка: iStock/Getty images

Ако сте от хората, които изключват животинските продукти по здравословни или етични причини, то имайте предвид, че може и да страдате от недостиг на желязо, въпреки че естествено съдържащият се витамин С в плодовете допринася за по-доброто усвояване на желязото от тях. И все пак трябва да знаете, че растителните продукти – плодове, зеленчуци и зърнени култури, наистина съдържат желязо, но то присъства в тях във форма (нехемова), която почти не се усвоява от нашия организъм. Усвояемостта на този тип желязо е едва между 1 и 5%, докато желязото в месото, особено червеното, както и в рибата, се усвояват докъм 25%.

Желязото е изключително важен елемент в менюто на всички хора – то е нужно, за да може кислородът от белите дробове да бъде транспортиран до всички клетки в тялото. Затова и когато нивата му са ниски, се чувстваме уморени,  задъхваме се, имаме световъртеж (при изкачване на стълби и дори и леки физически усилия) и страдаме от проблеми с паметта.

Но не си мислете, че като консумирате месо и не сте вегетарианец, сте пощадени от риска да развиете дефицит на желязо. Ако менюто ви включва много преработени храни, мазнини от лоши източници, особено съчетани с въглехидрати, то усвояването на желязото пак е компрометирано. При това, жените винаги са в по-голям риск от дефицит и съответно в нужда от набавяне на желязо – главно поради загубата му по време на месечния цикъл.

Снимка: iStock/Getty images

Затова и препоръчителният прием за жените е по-висок – (около 14 mg на ден) от този на мъжете (8 mg), а по време на бременност и кърмене достига до 27 mg на ден. Препоръчителният диетичен прием на желязо за вегетарианци пък е почти двойно по-голям от този на не-вегетарианците (14.4–32.4 mg на ден). В годините на пубертета децата имат повишена нужда от желязо, както и възрастните хора, тези с храносмилателни разстройства или малабсорбция, кръводарителите и спортистите (особено бегачите).

В случай, че дефицитът на желязо остане твърде дълго време неадресиран, се повишава и рискът от развиване на анемия – състояние, което засяга и хора, консумиращи месо, но поддържащи еднообразно меню, в което изобилстват рафинираните продукти.

Снимка: iStock/Getty images

Много хора разчитат например на това, че консумират често черен дроб, в който са чували, че се съдържат огромни количества желязо. Това е така, но то отново е в лошо усвояемата нехемова форма, и ако с този черен дроб не приемате някаква форма на витамин С (например фреш от портокали), можете да бъдете сигурни, че почти не сте усвоили желязото. За капак, дефицитът на желязо често е свързан и с недостиг на витамини от В групата, най-често на В6, В9 (фолиева киселина) и В12.

Разбира се, първото, което можете да направите, е да оптимизирате начина си на хранене. Повече източници на витамин С, месо и риба, а ако сте заклет веган или вегетарианец – тогава заложете на растителни продукти, но задължително комбинирани с екстра витамин С под формата на зеленчуци (магданоз и чушки) и цитруси.

Снимка: iStock/Getty images

Имайте предвид, че зърнените продукти като овес, бобови и други, изчерпват запасите на желязо в тялото и трябва да полагате усилия да си го набавяте по друг начин. Кафето, чаят, излишъкът на фосфор и калций също директно ви лишават от желязото, тъй като, най-общо казано, го обезврежда. Така че, пийте любимото си кафе по-далече от основните хранения през деня, а пък ястията ви нека бъдат завършени с плодове например, за да увеличите до 5 пъти усвояването на желязо.

Снимка: iStock/Getty images

А ако искате да подпомогнете набавянето на нужното количество желязо, то добър избор са хранителните добавки, като сиропа Primlife Ferro Energy*, чиято формула е обогатена с витамин C, както и витамини B1, B6 и B12, и може да доведе до бързо компенсиране на железния дефицит и справяне с умората. Продуктът е чудесно средство, което може да помогне за поддържането на нормални нива на желязо в кръвта при планиране на бременност, след операции и прекарани вирусни инфекции/простуда/грип.

Снимка: PrimLife

Съдържа 2-валентно желязо за оптимално усвояване (железен II глюконат) и се приема само един път дневно. Съдържащите се в сиропа витамини от В групата могат да допринесат за възстановяване на енергията и тонуса.

Друга опция са таблетките ФероФолик*, които съдействат за нормалното образуване на червени кръвни клетки и хемоглобин, и по този начин подпомагат процеса по транспортирането на кислород в клетките. Таблетките ФероФолик съдържат желязо, витамин С, както и витамини В6, B9 (фолиева киселина) и В12. Приемът им е също един път дневно, по 1 таблетка.

Снимка: PrimLife

Е, вече сте добре запознати с потенциалните признаци на недостиг на желязо и възможностите да възстановите нивата на този елемент в тялото ви, така че остава само да действате и в момента, в който се почувствате по-добре, предайте това знание и на близките и приятелите си. Защото много често си казваме, че страдаме от „пролетна умора“, докато всъщност причината е, че еднообразното зимно меню и липсата на достатъчно плодове и зеленчуци са довели до недостиг на желязо – а това, за разлика от „пролетната умора“ е нещо, което можем да оправим.

* Важно е да се консултирате с експерт преди да започнете да приемате хранителни добавки.

PrimLife FerroEnergy
Препоръчителен прием:
За деца: между 4-7 г. 1х5 мл., между 7-10 г. 1х10 мл., между 10-18 г. 1х15 мл.
За възрастни: 1х20 мл. дневно.
Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Прекомерната консумация може да има слабителен ефект.
Да не се използва като заместител на балансираното хранене и здравословен начин на живот. Номер на вписване в регистъра и дата на вписване в регистъра на добавките: Рег. №Т222302597/14.06.2023 г.

PrimLife Ferofolic
Препоръчителен прием:
По 1 капсула на ден, приета с вода. Предназначен за възрастни.
Да не се превишава дневната доза.
Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Номер на вписване в регистъра и дата на вписване в регистъра на добавките: Рег. № Т222201392 / 12.4.2022 г.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти