Създадено за Ladypill

Дами, трябва да знаем това! Важните въпроси и техните отговори

Дами, трябва да знаем това! Важните въпроси и техните отговори
Снимка: iStock/Getty Images

За всяка Edna от нас има теми, по които не се чувства спокойна и уверена да разговаря. Било то от неудобство или от това, че самата тя не е особено компетентна по темата. Но това не трябва да е пречка да търсим отговорите на въпроси, които поради някаква причина не смеем да зададем или просто не знаем на кого.

Тук сме, за да ти спестим неудобството или търсенето на специалист, на който да зададеш важните въпроси свързани с контрацепцията.

Научи повече от интервюто ни с доц. Д-р Елиан Рачев и виж какво ще ни разкаже той.

Доц. д-р Елиан Рачев е роден през 1952 г. в София. Завършва медицина през 1979 г. От 1980 г. работи като асистент в НИАГ, а от 1995 г. е доцент в Катедрата по акушерство и гинекология при ВМИ-София. От 2001 г. е ръководител на АГ клиника при Университетската болница “Св. Анна” – София, а от 2009 до 2012 г. – изпълнителен директор на Първа АГ болница „Света София”.

Доц. Рачев е доктор по медицина от 1989 г. Има над 120 научни публикации и три рационализации в областта на акушерството и гинекологията. Работи главно по проблемите на гинекологичната ендокринология, стерилитета и патологичния климактериум

Снимка: Личен архив доц. Д-р Елиан Рачев

Как точно действа оралната контрацепция?

Хормоналната контрацепция (ХК ) представлява съвременен метод за предпазване от нежелана бременност чрез използването на синтетични яйчникови хормони – естрогени и/или гестагени. Опитът за контрол върху женската репродукция е толкова стар, колкото и човешкото общество, но подобен – ефективен и обратим метод, съществува от малко повече от половин век. В момента над 150 милиона жени по света системно използват хормоналната контрацепция.

Каква е ефективността на оралната контрацепция и как да я използвам най-ефикасно?

При условие, че се използва коректно, този метод се характеризира с изключително висока степен на сигурност – контрацептивният успех достига до  99,9 %. За да се постигне тази ефективност, трябва да се следват прости неща – да се приемат таблетките по определения ред от опаковката и да се вземат по едно и също удобно време на деня. Контрацептивен „провал“ може да се случи само при неприемане или неусвояване на таблетката – например при повръщане или разстройство. Повече може да научите на сайта на LadyPill.

Какви са възможните странични ефекти или рискове, свързани с приема на орални контрацептиви?

При съобразяване с противопоказанията, рисковете остават минимални.

Състоянията, при които ХК са противопоказани са: прекаран в миналото тромбофлебит/тромбоемболични инциденти, хепатит или други чернодробно-жлъчни заболявания, неконтролиран диабет, повишено кръвно налягане или сърдечно-съдови заболявания, мигренозно главоболие, злокачествено заболяване на млечните жлези, неизяснено генитално кървене, нежелани странични явления при предишна употреба на хормонални таблетки.

Активните пушачи трябва да бъдат насърчавани да спрат тютюнопушенето.

При започване на прием на ХК в началото е възможно да има зацапване или кървене извън планираните периоди на очаквания менструален цикъл. Те обаче са преходни и изчезват с течение на времето. Ако жената има някакви притеснения и оплаквания, следва да се свърже със своя гинеколог.

Снимка: iStock/Getty Images

Как да избера подходящия вид орална контрацепция, който да отговаря на моите нужди и здравословни изисквания?

Изборът трябва да стане заедно със специалиста, като насоката е към т.нар. нискодозирани ХК. Вече и в България е налице нов препарат, който за разлика от всички други ХК съдържа нативен, естествен естроген (естетрол – E4). Той е високоселективен естроген, с нисък риск от странични ефекти и отличен метаболитен профил. Повече може да научите ТУК.

Има ли връзка между оралната контрацепция и моето общо здраве, включително хормоналния баланс?

Използването на ХК „прецизира“ хормоналния баланс, като това обяснява и т.нар. неконтрацептивни ползи от ХК. Биха могли да осигурят контрол на менструалния цикъл, може да спомогнат за ликвидиране на менструалните болки и оплакванията от пременструалния синдром. ХК е свързана и с желани козметични ефекти – може да въздейства за намаляване на прекомерното омазняване на лицето, акнето и повишеното окосмяване. Слабо е известно, че имат и профилактичен ефект по отношение на някои туморни заболявания на гениталната система – например да редуцира риска от рака на яйчниците. За съжаление, използването  на ХК у нас е далеч от желаното, а от там се пропускат и важните неконтрацептивни преимущества. В ЕС методът се използва системно от около 25-30 % от жените в детеродна възраст. Приема се, че употребата на ХК е пропорционална на нивото на развитие на съответната страна.

Как да се справя със съмненията или проблемите, които възникват при приема на орални контрацептиви?

Най-често жените се притесняват от напълняване, окосмяване, ракови заболявания, стерилитет. Всички тези страхове са напълно необосновани. Употребата на съвременните ХК не е свързана с реални промени в теглото – при 80 % от тях теглото се запазва същото, при 10 % може да се увеличи с 1-2 кг главно от задръжане на течности, а при другите 10 % дори намалява. Окосмяването не само не се увеличава, а точно обратното – при употреба над 6 месеца би могло да намалее. Споменахме, че рискът от онкогинекологични заболявания на женската полова система се редуцира значимо, а репродуктивният капацитет се възвръща такъв, какъвто е бил преди употребата на ХК.

Каква е процедурата за прекратяване на приема на орални контрацептиви и какво следва след това?

Важна характеристика на ХК е, че тя напълно запазва репродуктивния „капитал“ на яйчниците и оттам – възможността за желана по-късно бременност. Прекратяването на ХК се извършва с приемането на последната таблетка от опаковката. След менструалоподобното кървене следва пълно възвръщане на репродуктивния капацитет и може да се очаква забременяване.

Нуждата от консултация със специалист относно оралната контрацепция.

Изборът на контрацептивен метод е решение на жената (често заедно с партньора), но това е и експертен въпрос. Предложението за най-добрата ХК ще дойде от акушер-гинеколога след оценка на общия и гинекологичен статус, възрастта, някои лични навици и, разбира се, – наличието или отсъствието на противопоказания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти