Да заглушиш хиляди за 7 минути: Силата на Марина Абрамович

В поразителна проява на артистичен активизъм, известната артистка Марина Абрамович донесе момент на дълбок размисъл на най-големия музикален фестивал в Обединеното кралство, Гластънбъри, в петък. Сръбската художничка, известна с изпълненията си, които прокарват границите, организира колективно седемминутно мълчание сред 250 000 присъстващи на фестивала, предизвиквайки типичната празнична атмосфера с призив за интроспекция.

Изпълнението на Абрамович беше ярък контраст с обичайната високоенергична атмосфера на фестивала.

"Хората идват да си прекарат добре. Пият, дрогират се, времето е хубаво", обясни тя пред Vogue преди събитието. „Но аз ги моля да мълчат и да размишляват върху състоянието на тази планета, която наистина е ад в момента.“

марина абрамович
Снимка: Getty Images

Ангажиментът на художника да прекрачва границите е добре документиран през годините. В нейното скандално произведение от 1974 г. „Ритъм 0“ Абрамович кани членовете на публиката да взаимодействат с нея, използвайки различни предмети, в резултат на което опряха зареден пистолет в главата й. Това последно представление в Гластънбъри, макар и по-малко опасно физически, беше не по-малко предизвикателно в своето емоционално и социално въздействие.

Добавяйки визуална сила към посланието си, Абрамович носеше впечатляваща бяла рокля със скулптурни колони, проектирана от нейния приятел и бивш творчески директор на Burberry Рикардо Тиши. Роклята, вдъхновена от японското кимоно, се трансформира в знак на мир в човешки мащаб, когато Абрамович протегна ръце. Това живо въплъщение на емблематичния символ послужи като силно напомняне за мирното послание в сърцето на нейното изпълнение.

марина абрамович
Снимка: Getty Images

Знакът за мир, първоначално проектиран от британския художник Джералд Холтом през 1958 г. за кампания за ядрено разоръжаване, се превърна в световно признат символ на надежда и единство. Роклята на Абрамович прави този символ пълен кръг, от произхода му като представяне на „индивид в отчаяние“ до мощно изявление за колективно действие и положителна енергия.

Темата на Гластънбъри за 2024 г. „Мир“ осигури идеалния фон за изпълнението на Абрамович. Терените на фестивала бяха украсени със символа на Holtom, включително забележителен дисплей на новопостроената Peace Stage и формация от дронове в небето по-рано през седмицата.

Докато Абрамович се изправяше пред тълпата, тя ги покани:

„Вижте как можем да почувстваме положителна енергия в цялата вселена“. В този момент това, което започна като символ на отчаянието, се трансформира в отворена прегръдка, обединяваща хиляди в споделено преживяване на размисъл и надежда.

Това мощно представление не само демонстрира трайната способност на Абрамович да предизвиква и вдъхновява, но също така демонстрира потенциала на изкуството да създава моменти на единство и съзерцание дори в най-невероятните условия. Докато светът се бори с продължаващи конфликти и кризи, тихата революция на Абрамович в Гластънбъри служи като трогателно напомняне за силата на мира и ролята на изкуството за насърчаване на социалната промяна.

марина абрамович
Снимка: Getty Images

Марина Абрамович е родена на 30 ноември 1946 г. в Белград, Югославия (сега Сърбия). Тя започва артистичната си кариера в началото на 70-те години на миналия век и бързо печели признание за нейното новаторско изпълнителско изкуство. Работата на Абрамович често изследва темите за идентичността, взаимоотношенията и границите на човешкото тяло. Една от най-известните творби на Абрамович е „The Artist is Present“, пърформанс, който тя представи в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк през 2010 г.

По време на изложбата Абрамович седеше мълчаливо на една маса, приканвайки посетителите да седнат отсреща от нея и се впуснете в безмълвен обмен. Изложбата получи широко признание и привлече хиляди посетители, много от които бяха трогнати до сълзи от интензивността на преживяването. През цялата си кариера Абрамович продължава да разширява границите на изкуството и да предизвиква обществените норми.

Тя е известна със своите изпълнения, базирани на издръжливост, които често включват физически и емоционални предизвикателства. През 1974 г. тя изпълнява "Rhythm 0", в която позволява на публиката да използва различни предмети по тялото й по какъвто начин пожелае, заличавайки границата между артист и публика и изследвайки темите за сила и уязвимост.

марина абрамович
Снимка: Getty Images

Творбите на Абрамович са излагани в галерии и музеи по целия свят и тя е получавала множество награди и отличия за приноса си към света на изкуството. В допълнение към нейното изпълнителско изкуство, Абрамович е и плодовит писател и е публикувала няколко книги за нейната работа и философия. Изкуството на Марина Абрамович предизвиква зрителите да се изправят срещу собствените си емоции и преживявания, тласкайки ги да се ангажират с настоящия момент и да поставят под въпрос своите предположения за изкуството и света около тях.

Чрез изпълненията си тя приканва публиката да изследва границите на възможното и да се свърже със суровата, нефилтрирана същност на човешкия опит. Работата на Абрамович продължава да вдъхновява и провокира, като ни предизвиква да погледнем навътре и да се изправим пред сложността на собственото си съществуване.

Вижте във видеото от "На кафе" по-горе повече за фестивала и пърформънса на Марина Абрамович!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти