Да тръгнем към Камбоджа...

Биляна Траянова

Към Камбоджа тръгваме няколко пъти и все нещо се случва - я наводнение, я внезапна възможност да снимаме нещо уникално. След няколко години отлагане, мечтата ни да се разходим из тази прекрасна страна се сбъдва. И е толкова прекрасно!

Няма да крия, че имаме някои безпокойства, когато тръгваме към страна, която не е много популярна, нямаме препоръки от хора, на които се доверяваме и сме неспокойни, особено, когато се отнася за разрешителни за снимки…

Днес към Камбоджа се стичат милиони туристи, за да се докоснат до древни култури, храмове и етноси, съхранили традиции и обичаи.

В една топла нощ, в навечерието на Китайската Нова Година, пристигаме и ние с планове, едва ли не да не спим и да снимаме всичко по пътя си. Започваме с внезапно прекъсната вечеря в приятен ресторант до президентския дворец в Пном Пен.

Още докато сервират поръчката ни и някой изпищява. По пода пълзят гигантски хлебарки, незнайно откъде появяващи се, бързи като спринтьори и силно заинтересовани от последните модели джапанки на посетителите.

Готова съм да хвана първия самолет за обратно… Но само минути след екзотичното посрещане вече съм размислила. Или ще излекувам този страх, или ще си вгорча живота… Това все пак е Азия!

Така започва ненадейното ни пътуване из Камбоджа. Февруари е най-приятният месец, без дъжд, не много горещ, всички празнуват Китайската Нова Година и навсякъде е пъстро и украсено.

Занизват се щури дни със случайни срещи с жителите на малки села, скрити в джунглата, полети над  лотосови поля, лов на кобри за вечеря, обяд с тарантули, какавиди и водни хлебарки, закуска с речни охлюви и сочни тропически плодове.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Откриваме странните обитателите на Тонле Сап, живеещи в къщи на кокили във водите на гигантското езеро, плаваме по Меконг,  хукваме да кръстосваме острови и колкото и да не ни се иска - откриваме зловещите следи на геноцида, отнел милиони човешки животи и завещал милиони мини в полята и джунглата, които продължават да убиват…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Защо да тръгнем към Камбоджа? Наистина е дълго е за разказване. Цели 12 епизода са готови да ви понесат към величествения Ангкор Ват, превзетия от вековни дървета Та Пром, изящния Байон и още храмове, завещали посланията на древните, населявали плодородните земи на Камбоджа.

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти