Да си търсиш работа е сериозна работа

Да си търсиш работа е сериозна работа
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Има хора, които сякаш никога не са оставали без работа за повече от месец. Все става така, че успяват да се „пласират“ на иначе трудния трудов пазар.

А други, често със същите умения, а понякога и с по-големи, не успяват дълго време да си намерят работа.

Причината не е само във „връзките“, както вероятно ще си помислите.

Всъщност, и в тях е – в умението да поддържаш контактите си без да досаждаш, без да се сещаш за приятели само когато имаш нужда от тях и изобщо – търсенето на работа наистина е сериозна работа.

Режим

Без значение по какъв начин сте напуснали предишната си работа – по собствено желание или сте били уволнени, ще ви се иска известно време да си починете. Това е напълно нормално, стига да не продължи неопределено дълго.

Сложете си краен срок на ваканцията – един месец, два месеца или само три седмици, ще прецените спрямо ситуацията и етапа от живота си. През това време си дайте пълното право да си почивате – без угризения, без надзъртане в сайтовете за работа, без безцелно висене във Фейсбук.

Почивайте си наистина. Прочетете книгите, които не успяхте, излекувайте нервите си, ако са били похабени, обърнете внимание на дома си, пътувайте, пренастройте се.

Но свърши ли отпуснатият от вас самите срок за почивка, заемете се сериозно с търсенето на работа.

Това включва да ставате отново рано, да имате график за деня и да го изпълнявате. Да, също както когато ходехте на работа.

Защото само с организирани и целенасочени действия ще можете да намерите и получите мечтаната от вас работа. Или която и да е работа, в зависимост от мотивацията ви.

Станете рано, освежете се, пийте кафе и се заемете със задачите за деня - изпращане на сивита, проучвания, четене по професионални теми, срещи с хора или посещения на събития, които могат да са ви от полза за личностното и професионалното развитие. 

Не се разсейвайте с домашни задачи и не пускайте телевизора преди 4 следобед

Работите ли усилено за постигане на целта - намиране на работа, със сигурност ще успеете. 

Винаги в час

Да си търсиш работа не означава просто да изпращаш едни CV-та по обявите за работа в популярните сайтове, винаги с едно и също представяне и стандартизирано мотивационно писмо.

Изготвянето на CV е само една от много стъпки. Освен да разчитате на сайтовете за намиране на работа, обърнете се към агенция за подбор на персонал, която е специализирана във вашата сфера на работа.

Такава агенция има по-фокусиран поглед върху пазара на труда и няма да ви губи времето с неадекватни предложения.

Като оставим настрана подаването на документи, неизменна част от търсенето на работа е да продължавате да следите новостите във вашия бранш.

Понякога от новините за компаниите, в които искате да работите, можете да видите, че планират разширение или че са се захванали с проект, който е по вашата специалност.

Можете да използвате тази информация на интервюто или като повод да напишете писмо, с което да се представите на фирмата, дори без да имат отворена позиция.

Дори търсенето на работа да се проточи, запълнете времето с курсове по специалността си, с четене на специализирана литература или посещавайте събития във вашата област.

Така няма да губите връзка с реалния професионален живот и ще направите нещо, което да е не по-малко важно:

Поддържане на контакти

Често работата е въпрос на препоръка. И не, това не е шуро-баджанащина, ако един специалист препоръча друг на свой партньор.

Това е т.нар „нетуъркинг“, за който всички така усилено говорят и за който си имаме хубави български думи.

Един от големите проблеми на оставането без работа е т.нар социално изключване.

Човек спира да поддържа връзка с колегите си, с професионалната среда, загубва част от приятелите си и така намалява шансовете за връщане отново в редиците на работещите.

Не става дума да се видите с всички, за които се сетите и да ги питате дали могат да ви намерят работа.

Всъщност, когато се виждате с бившите си колеги изобщо забравете за това, че си търсите работа. Поддържайте чисто човешките, приятелски взаимоотношения за собствено (и тяхно) удоволствие.

А ако е писано, някой ще се сети за вас, когато чуе, че някъде някой търси специалист точно като вас. 

Още по темата: 

Митове и истини за кандидатстването за работа

Двойно напрежение - да учиш и да работиш

Как да харесвате работата си, каквато и да е тя

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти