Да се возиш ли, да го караш ли... - BMW M760Li xDrive - един кратък миг, в който да помечтаем

Да се возиш ли, да го караш ли... - BMW  M760Li xDrive - един кратък миг, в който да помечтаем
Снимка: netinfo

Пиша ежедневно за бъдещето на автомобила, което за мен няма съмнение какво ще е то: електрификация и автономност. Не знам кога точно ще настъпи, но знам, че ще настъпи. Проблемът ми с всичко това е само един: опасенията ми, че това бъдеще ще изкорени онова, което аз винаги съм ценял най-много в автомобила: емоцията, която той създава в мен.

Когато настъпи, ще трябва да се приспособявам. За момента бъдещето все още изглежда далечно, а за мое огромно щастие все още има моменти, които идват, за да променят конвенционалната категоризация. Това е точно един от тези примери: BMW M760Li xDrive.

Това е дългата версия на Серия 7, върхът на сладоледа, черешката на тортата, кола, в която се возят изпълнителните директори на големите компании на Запад, синовете на бащите си у нас. А на пътуващите отзад този автомобил предлага ненормален списък от екстри: две кресла, едно от които е т. нар. Lounge seat, които се отопляват, подгряват, масажират, накланят, два екрана в предните подглавници за аудио-визуалната система за забавление, подвижни масички, на които да оставите чашата със скъпо питие, подвижна стъпенка, на която да опънете краката си – това е първа класа на борда на 787 Dreamliner.

„Проблемът” е, че в името на този автомобил има буквата „М”. Така настъпва раздвоението на личността.

Снимка: netinfo

еМ така, еМ онака

Това е първата Series 7, обозначена с буквата „М”, но това не е 100-процентова М-ка. Това обаче е върхът сред творенията на подбранда M Performance, който пък е подбранд на M GmbH. Объркахте се, знам, то и аз се обърках, но баварците така са организирали нещата. Достатъчно е да кажем, че този автомобил е изчезващ вид. Затова и толкова много го харесах, защото може скоро (ако не въобще) да не се кача в кола, задвижвана от V12 двигател. Това е изчезващ вид, в който вярвам, че и вие ще се влюбите. Със сигурност не може да си го позволим, но пък може да му се наслаждаваме, след което мисълта за него да ни топли в нашите собствени кросоувъри, хечбеци или седани. Защото това е мечта.

Рогът на изобилието

Въобще няма да изброявам и технологичния арсенал, с който е оборудван М760Li. Все пак струва 396 000 лв. с ДДС, с около 50 бона повече спрямо „стандартния” модел, с това ще оставя въображението ви да работи. От самото начало се разбрахме, че тук ще говорим за мечти, нали така?

Но ще (пре)разкажа една случка, която ми я разказва Влади Кулев, главен тестови инструктор в BMW. Тя е свързана с BMW Individual Manufaktur, чийто служители са „виновни” за този потресаващ интериор. Велур на тавана и подглавниците, перфорираната кожа Merino за седалките, алуминий, фурнир и кожа за таблото, каквото ти сърце и душа пожелае.

Един прекрасен ден в BMW Individual Manufaktur се появява норвежец, чийто бизнес със сьомга го е извел до финансовия елит на страната му. Той има конкретно желание: да му направят кожен салон за неговото BMW, но от сьомга. А както се досещате, въпросната кожа е далеч по-тънка от животинската, миризмата е фактор, химическият състав също. След първоначалния стрес следва специална програма за този бизнесмен, в следствие на която той е собственик на единствения автомобил, чийто салон е тапициран с кожа от сьомга.

Снимка: netinfo

(Пре)разказвам това, за да придобиете представа за лукса, който предлага дългата база на Сeрия 7 в М-изпълнение. И да придобиете представа за педантичността, с която е изпълнен този конкретен интериор. Ина му се наслаждава, а аз се наслаждавам на гледката. Мечтите са хубаво нещо.

Ланч контрол в Серия 7! Кокво друго ще измислят?

Не ми изглежда нормално да имаш такава джаджа за забавления в лимузина. Но ето и обяснението. В режим Comfort всичко изглежда толкова спокойно, че започваш да се чудиш наистина ли пред себе си имаш V12. Но „М” се събужда, когато избереш режим Sport (за Sport + не си и помислих, защото трябваше да се грижа за тези 400 000 лв.). Тогава плахият д-р Банър дава място на зеления Хълк. Не съм си правил труда да го тествам в поредица от завои, но пък се убедих какво може от място. Мощността е брутална. Харесвам повече BMW, когато д-р Банър стане зелен.

BMW М760Li е луксозна лимузина, предназначена да вози собственика си, но и да му предложи тръпка, ако някоя неделя реши да се разведри с малко шофиране. При цена на тази кола от малко под 400 000 лв. с ДДС, тази кола е еволюционната връзка, която свързва BMW и Rolls-Royce, скъсявайки дистанцията по цена и съдържания между Series 7 и Ghost. Не ни пречи да си помечтаем. За колата или красивата жена, или пък най-добре колата и красивата жена – всеки според въображението.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти