Да се справим с неудобните въпроси по Коледа

Да се справим с неудобните въпроси по Коледа
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Няма как да не ви се е случвало, когато сте на семейно събиране с роднини и някой от тях да ви попита неудобен за вас въпрос, но интересен за всички останали, като "Кога най-после ще се ожениш?", "Кога ще се радваме на внуци", или нещо в този дух.

Според психолозите, роднините са напълно наясно, че с въпросите си могат да предизвикат вашето негодувание или да ви засегнат, но първо - желанието да разбере какво се случва в живота ви е прекалено голямо, и второ - точно защото сте роднини, си мислят, че вие ще им простите по-лесно или едва ли не, сте задължени да им давате обяснения за живота си.

Ще ви дадем няколко съвета как да се справите с някои от най-честите неудобни въпроси, които могат да ви зададат по коледните празници.

"Кога най-после ще се омъжиш?"
Неприятен въпрос, особено когато ви го зададат пред цялата рода и най-вече пред партньора ви. Все пак, трябва да помислите от страна на родителите си, че те ви питат това, просто защото искат да ви видят семейни и щастливи.

В никакъв случай не отвръщайте със сарказъм на този въпрос и не се изнервяйте. Това само ще влоши нещата. Отговорете нещо то сорта, че човек никога не знае със сигурност какво ще му се случи и къде ще се намира догодина по това време, така че и вие не може да кажете със сигурност кога и какво ще се променя в живота ви. Не навлизайте в излишни обяснения и анализиране на връзката си в момента, или на факта, че все още не сте намерили подходящия човек. Ако някоя учтива леля иска да ви даде съвет, просто я изслушайте с усмивка.

"Кога ще имаш деца?"
Любимият въпрос на цялата рода! Всички изгарят от желание да има малко бебе, което да дундуркат и да възпитават според собствените си възприятия. Освен това не особено тактично ви намекват, че времето ви тече и не трябва да рискувате да оставате сама и без деца. Не че изобщо има такава възможност, но те са длъжни да ви предупредят и притеснят.

Може да отговрите по съшия на начин на този въпрос, както и на това кога ще се жените. Просто кажете "Не знам!" или им запушете устата с "Ще видим".

Може все пак да обясните на питащия, че искате да свършите още няколко неща в живота си - като да се почувствате по-сигурни във връзката с партньора, да получите повишение на заплатата или пост, за който отдавна мечтаете и тн. Не се чувствайте обаче, така, сякаш се оправдавате защо нямате деца. Това да станете родители, си е изцяло ваше решение и никой не трябва да се бърка в него.

"Кога ще си хванеш истинска работа/ще получиш повишение?"
Срещате неодобрението на родителите си за това, с което се занимавате? До голяма степен този проблем произлиза от факта, че не винаги семейството разбира точното естество на работата ви или че просто са разочаровани, че не правите това, което те искат. Мнозина родители налагат на децата си своите мечти и амбиции, а това, разбира се, е погрешен начин на възпитание.

Може да отговорите най-просто и лесно, че много харесвате работата си такава, каквато е сега, ако е наистина така, а ако не е, да обясните, че в момента сте в период на търсене на по-подходящо професионално поприще. Друг вариант е, ако вие имате работа, но не е точно това, което искате и което вашите родители одобряват, да им обясните, че във финасновата криза, която владее пазарите в момента, много хора са останали без работа и вие трябва да сте щастливи, че все още получавате заплата всеки месец. Много по-лесно да си търсите работа, когато вече имате такава, отколкото когато сте безработни.

Каквото и да се случва по време на коледните и новогодишните празници, каквито и неприятни и дразнещи въпроси да ви задават роднините, помнете, че все пак е Коледа и не си заслужава точно на този светъл семеен празник да се изпокарате с всички и да си развалите настроението.

Преглъщайте неприятните неща и си повтаряйте, че никой не е съвършен, а родителите ви все пак ви обичат и не са ваши врагове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти