Да се рееш из облаците (буквално!): идват самолетите с огромна гледка, вместо прозорци

самолети без прозорци
Снимка: Flightradars24.co.uk

Благодарение на съвременните технологии, днес хората създават неща, които преди няколко десетилетия се определяха като мечта и продукт на научната фантастика.

В близките години пътническите авиолайнери ще се откажат от обичайните илюминатори, а на тяхно място ще станем свидетели на нещо революционно - никакви прозорци, а цял корпус и панорамна гледка към небето!

самолети без прозорци
Снимка: Flightradars24.co.uk


Конструкторите на пътнически самолети са убедени, че гражданската авиация в следващите 10-15 години ще направи крачка напред, която ще накара илюминаторите да изчезнат.

Дизайнерите от британската компания Center for Process Innovation в момента работят над лайнера на бъдещето. Една от най-интересните идеи, които предлагат инженерите от студиото, е проект на самолет без илюминатори, но с възможност за панорамна гледка.

самолети без прозорци
Снимка: Flightradars24.co.uk

Теоретично осъществяването на проекта дори и днес е възможност. На мястото на прозорците ще бъдат поставени OLED екрани. Такива ще има по цялата дължина на корпуса на самолета – от вътрешната страна на салона. По този начин лайнерът ще представлява един голям виртуален прозорец.

Екраните ще бъдат свързани със система от външни видеокамери, които на свой ред ще транслират картина на случващото се около летателния апарат.

Смисълът в целия проект е пътниците да бъдат заблудени, че над главите им няма покрив - те буквално ще се реят сред облаците.

самолети без прозорци
Снимка: Flightradars24.co.uk

Това ще избави пътниците от дилемата „Кой ще седи до прозореца?“, а единственото неудобство в тази иновация е фактът, че екраните излъчват прекалено много светлина. Това може да създаде дискомфорт у някои пътници.

По-рано тази година дубайската авиокомпания Emirates представи модела на аеро джетове без прозорци Boeing 777, смятани за по-леки и по-бързи.

Вижте тук най-красивите униформи на стюардеси, които превръщат борда на самолета в моден подиум >>>

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти