Да се адаптираме по-лесно към работата си

Тялото ми е в офиса, но в ума ми още витаят ваканционни мисли
Снимка: Thinkstock

Защо след отпуската някои хора изглеждат свежи и отпочинали, а други извикват тъгата и отчаянието във всеки един момент!? Причината за двете коренно различни състояния най-често се обуславя от манталитета на отделния човек, пише здраве.bg.

Много хора приемат работата като необходимо зло или най-малкото като задължение, което имат възможност да прекъснат поне веднъж годишно. За съжаление именно те не умеят да си почиват добре.

С колкото повече отрицателни емоции е натоварена психиката, толкова по-силни са депресивните мисли, смятат психотерапевтите.

Мъжете и жените, които се чувстват дискомфортно във всекидневието си, постоянно се оплакват, че от едната страна на везните лежи отпуската, а от другата – 350 дни робство.


 

Не е желателно рязкото завръщане към работния ритъм. Затова е по-добре да имате 2-3 дни, през които да се настроите към приключването на отпуската и започване на работа. Най-правилно постъпват тези, които се прибират у дома в средата на седмицата, за да започнат трудовите си ангажименти от следващия понеделник. Това е и особено важно за преодоляване на климатичния, транспортния и психологическия стрес.

Постарайте се да задържите този режим на хранене, който сте спазвали през вашата ваканцията. Ако сте приемали повече плодове и зеленчуци, не преминавайте рязко към пици, макарони или наденички с бира.

Внимавайте организмът ви да не страда от недостиг на витамин С. Затова - консумирайте повече портокали, лимони, касис, малини. Също така ставайте малко по-рано от обикновено, за да изпивате с наслада и спокойствие сутрешното си кафе, чай или фреш.

Хубаво е след почивката да се започне с дейности, които не изискват максимална концентрация на вниманието и ума. Първият ден в офиса може с пълна сила да бъде наречен преходен – разкажете на колегите за приятните моменти от отпуската, покажете снимки, раздайте сувенири.

Физическите упражнения също помагат за повишаване на тонуса. За тази цел не е необходимо да вдигате тежести или с часове да бягате из алеите в парка.

Започнете със статични упражнения. Легнали по гръб на дивана, свивайте ръце и повдигайки крака, се опитайте да се задържите в това положение няколко минути. Повторете упражнението 5-10 пъти. Разходките преди или след работа също са добра и безплатна алтернатива.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти