Да прогоним негативните мисли

Да прогоним негативните мисли
Снимка: Thinkstock

Лесно е да се каже, че трябва да имаме позитивна нагласа, но е трудно реално да постигнем такава.

В стресиращи дни, какъвто е и понеделникът, често главата ни се задръства от негативни мисли, които тровят деня ни и ни карат да се чувстваме омаломощени и изморени.

За това как да се справим с подобни състояния има написани не една и две книги за самопомощ, част от които наистина биха били от полза.

Но тъй като не може точно когато се ядосаме за нещо, да разгърнем книга и да прочетем как да си помогнем, ние ви предлагаме сбит вариант или казано иначе - кратка статия, която да ви е от полза.

Както добре ви е известно, всичко идва от главите ни. Правилният начин на мислене е вашият спасителен пояс.

Та, какви са най-честите негативни помисли, които ни тормозят и как да се справим с тях?

"Не съм достатъчно добър/а"
Няма как да очаквате, че може да си повтаряте нещо подобно и наистина да успеете да постигнете целите си. Опитайте се да изброите наум всички неща, които сте постигали и за които знаете, че правите добре. Гледате адекватно на ситуацията и не изпадайте в излишна депресия. Помнете, че все пак перфектни хора няма и ако един е добър в едно, то не може да се справи така добре с друго.

"Никой не го е грижа за мен"
Напълно излишни и самосъжалителни приказки, които ако изречете на глас, ще разберете колко абсурдно звучат. Ако конкретна случка ви е натъжила, например – мислите, че приятел или друг близък ви пренебрегва, то замислете се дали това наистина е така. Ако да, то може би има конкретна причина, може да сте обидили някой, без да го съзнавате, или просто другият човек също да има тежък ден. Какъвто и да е случаят, не драматизирайте излишно нещата и не прибързвайте със заключенията. Ако в крайна сметка имате неоспоримите доказателства, че на някого наистина не му пука за вас, то този човек няма нужда повече да бъде в обкръжението ви.

"Не харесвам тази личност"
Няма как да се харесаме на всички или всички да харесват нас. Когато обаче конкретен човек ви лази по нервите, да си повтаряте наум всяко нещо, с което ви дразни и да се самонавивате негативно, не би ви помогнало. Постарайте се да игнорирате дразнителя, да имате колкото се може по-малко срещи с него и да го махнете от мислите си. Ако това е колега или ваш роднина, с когото просто сте обречени да се виждате, то се опитайте да се фокусирате върху положителните черти в характера му. И не забравяйте – много често сами преувеличаваме всичко. Отворете съзнанието си и дайте шанс на човека да промени мнението ви.

"Тя/той има всичко, което аз искам"
Нищо не е само черно или бяло. На вас животът на конкретен човек може да ви изглежда перфектен и да си мислите, че всичко му е подредено и е напълно щастлив, но това едва ли е точно така. Замислете се, че на някой друг може вашият живот да изглежда по същи начин. Всичко е въпрос на гледна точка, не забравяйте това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти