Да прегрешиш с даровете на рая...

Биляна Траянова

В Шри Ланка можем да дойдем дори и само, за да похапнем тропически плодове до насита. Насладата е неописуема, а ползите неизброими.

При всяка възможност се тъпчем с манго, папая, гуава и каквото предлагат района и сезона. Сякаш можем да се запасим с полезните им елементи…

Правенето на плодови свежи сокове е съвсем традиционно по тези места. Да избереш обаче е голямо предизвикателство.

Лаймът, който всички свързват с коктейла Мохито, има доста полезни свойства. Сокът му ще ни зареди с огромно количество лимонена киселина, флавоноиди, антиоксиданти (витамини А и С), фолиева киселина и калций, които помагат за неутрализиране на вредата на свободните радикали в организма и за повишаване на имунитета. Лаймът ефективно регулира смущения в храносмилателния тракт като повишава производството на стомашни сокове, жлъчка и киселини, подобрява перисталтиката на червата и действа ефективно при запек, предпазва от образуване на камъни в бъбреците и подпомага разпадането на съществуващи такива, укрепва сърдечното здраве като понижава кръвното налягане и холестерола, облекчава дишането, предпазва очите от заболявания на възрастта, почиства тялото от вредните вещества, които усилват възпаленията при артрит, лекува треска, подагра, ревматизъм и ракови заболявания, подпомага изгарянето на мазнините при отслабване и поддържането на добра форма на тялото.

На плодовия бар има и сок от тамаринд, тропическо дърво от семейство бобови. Шушулковите му плодове са пълни с много семена, кафяви са на цвят и имат сладък вкус. Тамаринд са богати на витамини и микроелементи, имат противовъзпалително и слабително действие. Редовното консумиране на плодовете подобрява апетита и нормализира кръвното налягане. Не трябва да се прекалява обаче, тъй като в големи количества може да предизвика стомашно разстройство и диария. Но пък е прекрасно разхлабително!

Направо сме луди по мангото! Фенолите и ензимите, намиращи се в плодовете са отлично средство за предотвратяване на ракови състояния. Една чаша сок от манго доставя 25% от ежедневно нужната на организмът доза от витамин А, която помага за добро зрение. Мангото съдържа храносмилателни ензими, които помагат за разграждането на протеините и подпомага храносмилането. Той също така се бори с киселините и лошото храносмилане. Високото съдържание на фибри помага за предотвратяване на запек. Мангото е богато на желязо и по този и затова е от полза за бременни жени и хора с анемия. Освен това, богатото на витамин C манго подобрява усвояването на желязото.

Снимка: netinfo

За първи път ще опитаме и слонска или наричана още дървена ябълка. Limonia acidissima е известна със своите лечебни свойства.  Има много твърда кора, която трудно може да се отвори, съдържа лепкава кафява каша и малки бели семена. Плодът се използва за направата на сок от плодове заради стягащите му свойства.

Тук се прави и сок от звънчести плодове, полезни при лошо храносмилане, хемороиди, респираторни проблеми, диария, и дизинтерия. Звънчестия плод стимулира имунната система, отблъсква бактериални и вирусни инфекции, намалява възпалението и различни възпалителни състояния.

Друг невероятен плод е папаята. Вкусът и е приятна смесица от пъпеш и праскова. Плодовете са високо ценени заради голямото си съдържание на витамини (А, В, С, D и Е), калций, калий, фосфор, желязо, цинк, манган, мед, ванадий, магнезий. С лечебна цел се използва за изхвърляне на отровите от организма, подобряване на храносмилането, при чернодробни заболявания, вирусни хепатити и др.

Любимият ни ананас грее навсякъде този сезон! Няма как да разберете колко ароматен и сладък е ако не дойдете да го питате в Шри Ланка. Тръгнал от Южна Бразилия и Парагвай, този плод е разпространен от моряците,  които още в древността винаги имали от плодовете на борда, за да се предпазват от болестта скорбут, която развивали заради липсата на витамин C. Най-ценната съставка на ананаса обаче е ензимa бромелаин, който потиска образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвообращението, лекува синини, пречиства кръвоносните съдове от полепналите по стените им липопротеини. Предпазна мярка е срещу разширени вени и подагра. Веднъж попаднал в кръвния поток, бромелаинът подпомага функциите на имунната система, участвайки в разграждането на ненужни и външни за тялото белтъци.

Снимка: netinfo

Медицинско проучване от 2011 г. установява, че бромелаинът потиска растежа на два вида човешки ракови клетки, включително клетките на меланома. Ензимът индуцира смъртта на клетките, които причиняват рак на гърдата.

За първи път виждаме свежа напитка от авокадо. Разреждат я с вода или мляко. Авокадото, наричано още Алигаторска круша, е плод, но само като класификация. Всъщност наподобява зеленчук по консистенция, и ядки – по хранителен състав. Наречен е "плодът-чудо", защото има широко приложение не само в кулинарията. Източник е на голямо количество каротеноиди. Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система. Здравето на сърцето се подобрява с олеинова киселина и омега-3 мастни киселини. Авокадото Подпомага регулацията на кръвната захар и е един от много малкото плодове, които имат високо съдържание на мазнини и протеини.

Днес имаме възможност да опитаме един наистина магически плод. Това е Гравиола. Тропическото дърво е известно и с името гуанабана. Направени са проучвания за силните антиканцерогенни свойства на този зелен плод. Специалисти смятат, че използването на сока от този плод може да има по-мощен ефект от химиотерапията. В народната медицина хората са прибягвали до плодовете, листата, кората и корените на гравиолата, заради  успокоителното им действие, а американските индиански лечители са го използвали за лечение на черния дроб, астма, сърдечни проблеми, артрит и за премахване паразити. Това растение се използва и в Гвиана, където листата също се употребяват като успокоително, но гравиолата е известна и като тоник за сърцето. Бразилците пият чай от растението, за да се отърват от проблемите с черния дроб, а маслото от семената втриват в кожата при артрит. В Ямайка и в Западна Индия използват плодовете, за да намалят треската и за лечение на диария.

Хората с ниско кръвно налягане също трябва да избягват консумацията на гравиола. От друга страна гравиолата може да доведе до унищожаване на нормалната чревна флора в храносмилателния тракт. Препоръчително е, ако растението се използва за период по-дълъг от 30 дни, към храненето да бъдат добавени храносмилателни ензими и пробиотици.

Проучване от 1999 г., е показало ефективността на листата на гравиола срещу рака на простатата и панкреаса, а друго от 2002 г., показва антитуморна активност при рак на черния дроб.

Снимка: netinfo

През 2011 г. е публикувано проучване, което съобщава за перспективното изследване на влиянието на гравиола върху рака на гърдата. Изследователите открили, че екстракт от плода на гравиола потиска изражението на онкогените (гени, които причиняват рак).

Лечебните свойства на гравиолата са известни вече повече от три хиляди години. Как да не се доверим на природата!?

„Без багаж“ - омагьосани от вълшебствата на природата!

Гледайте епизодите на "Без багаж", всяка неделя, от 13 ч. по Диема.

Повторения на „Най-доброто от „Без багаж“, можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч. по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти