Да преборим зимната депресия

Разходка в снежна приказка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През зимата много хора се чувстват угнетени и не особено щастливи. Това се дължи на краткия ден и малкото слънчева светлина, което въздейства отрицателно на производството на серотонин - хормонът на щастието, в организма.

Не трябва да позволявате на лошото време да ви угнетява. За да се преборите със зимната депресия е нужно да правите няколко неща.

Като начало се съсредоточете върху менюто си. То трябва да е богато на омега 3 киселини, на плодове и зеленчуци, сурови ядки и пълнозърнести храни. Също така трябва да си набавяте нужните количества витамин Б12 и Д, липсата на които води също до депресивни състояния.

Витамин Б12 се намират в нискомаслените млечни продукти, мидите, говеждото месо и зърнените култури, а витамин Д в мазните риби като сьомга и риба тон и суровите ядки, но няма да сбъркате, ако го приемате и допълнително под формата на таблетки.

Храната е ключът към решението на много проблеми, включително на стреса и депресията. Не прекалявайте с мазното, пърженото и сладкото, защото то само ще ви накара да се почувствате още по-угнетени, особено ако качите някое и друго кило.

Следващата стъпка към по-весело настроение е гледането на приятни, летни филми. Те ще ви върнат спомените от знойните лета, ще ви накарат да мечтаете и определено ще ви развеселят.

Друг сигурен начин за справяне с лошото настроение е физическата активност. Стотици проучвания са доказали, че спортът подобрява настроението.

Не се отдавайте на мързел, тъй като той само ще влоши положението и настроението ви. Особено благодатни са дейностите на открито. Излезте на разходка, раздвижете се, подишайте свеж (до колкото е възможно в градската реалност) въздух, направете си снимки, карайте ски или сноуборд, или каквото друго ви се иска.

Важното е да не се заседявате вкъщи на дивана пред телевизора или компютъра.

Срещите с приятели също помагат за разведряване на настроението и зареждане с положителни емоции. Лошото време не трябва да бъде причина да се изолирате сами вкъщи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти