Да помогнем на Бетовен

Да помогнем на Бетовен
Снимка: netinfo

На днешната дата отбелязваме 245 години от раждането на великия композитор Лудвиг Ван Бетовен.

В чест на музикалния гений гигантът Google посвети своя традиционен Doodle (анимираната картинка на страницата на търсачката) на Бетовен.

Закачката е да помогнете на композитора да нареди шедьоврите си. Първо прослушвате част от музикалното произведение, след което трябва да наредите нотните листа. Можете да си поиграете ТУК>>>

Освен с игра в Google Doodle, британският вестник „Телеграф” публикува 6 неща, които не знаете за композитора.

1. Ние всъщност не знаем с точност кога е бил роден
Няма надеждна информация за точната рождена дата на Бетовен. Неговият рожден ден обикновено се отбелязва на 17 декември, когато той е бил кръстен. Въпреки това, повечето учени смятат, че той е роден на 15 декември или вероятно на 16 декември 1770 г.

2. Неговият пръв “Concerto” не е бил първият
Въпреки че това е първият концерт, който публикува, неговият Концерт за пиано номер 1 е всъщност третият му концерт. Неговият Концерт за пиано номер две е бил написан десетилетие по-рано, между 1787 и 1789 г. Той също има непубликуван концерт за пиано през 1784 г., но само част от ръкописа на това произведение оцелява.

3. Математиката изобщо не е била сред силните му страни
Въпреки математическа сложност на неговите композиции, Бетовен винаги се е борил с числата. Той напуска училище на 11 години, след като се научил на събира и изважда, но без да знае как да умножава и дели. В резултат на това той изпитвал сериозни трудности със следенето на финансите си. В писмо от 1801 г. той се описва като „наистина некомпетентен бизнесмен, който не разбира от аритметика”.

4. Бетовен е свирил веднъж за Моцарт
През 1787 г., Бетовен направил първото си посещение във Виена, където Моцарт е живял по това време. Според биографа от 19 век Ото Джан 17-годишният композитор бил представен на Моцарт и свирил за него по негова молба.

5. Глухотата не е била най-големият му проблем 
През целия си живот, композиторът е бил измъчван от влошено здраве. Той страда от хроничен хепатит, жълтеница, колит, различни кожни заболявания, ревматизъм и цироза на черния дроб. Преди да умре през 1827 г., на възраст 56, той бил подложен на операция без никаква упойка.

6. Последните му думи не са това, което си мислите
Някои хора вярват, че последните думи на композитора са били „Ще чуя музика в рая”, но има малко доказателства в подкрепа на това. Малко след смъртта му светът повярва, че последните думи на Бетовен са били „Аплодисменти, приятели. Комедията свърши”. Но близък негов приятел - Анселм Хютенбренер, който е бил до него в последния му миг, опроверга тези слухове. Последните думи на Бетовен всъщност били за вино. След като научил, че са му изпратили червено вино, той казал: „Жалко, жалко – твърде късно”. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти