Да почистим петната в кухнята

Да почистим петната в кухнята
Снимка: Thinkstock

Кухнята е сърцето на дома. Там творим храната си, а както се казва – ние сме това, което ядем. Затова нека приготвяме шедьоври.

Често обаче се случва да зацапаме кухненските мебели, уреди и пода. Ще ви предложим няколко лесни съвета, споделени от Realsimple.com, които ще помогнат по-лесно да почистите кухнята и то с натурални съставки.

В момента на пазара се предлага невероятно разнообразие от препарати, но почти всички те съдържат вредни химикали и много бързо съсипват кожата на ръцете, ноктите или дори повърхностите, които третираме с тях.

За следващите методи обаче няма да са ви нужни по-различни неща от вода, лимонов сок, сода за хляб или оцет.

Микровълновата печка върши чудесна работа, отделен е въпросът до колко е полезно използването ѝ. Често обаче тя се замърсява от всичката храна, която се топли в нея. В магазините за домашни потреби се продават специални похлупаци, с които да покривате блюдата, като ги слагате в микровълновата, но дори и те не могат да запазят уреда от появата на петна от храна.

С тях може да се справите като поставите подходящ съд, пълен с чаша вода и две-три лъжици пресен лимонов сок. Нагласете микровълновата така, че водата да заври. Оставете за три минути да ври, а после за още пет купата да стои вътре, без да отваряте вратичката. След това може да изхвърлите водата и с подходяща гъба да избършете вътрешността на уреда. Ще забележите колко лесно се махат всички петна.

Ако искате да се справите с някаква миризма, която се е заселила упорито в микровълновата, то сложете пак купа с вода и чаена лъжичка екстракт от ванилия. Загрейте, докато заври, после изключете и оставете така за през нощта.

Загорелите остатъци от храна във фурната могат да се превърнат в истински кошмар, ако сте забравили за тях, включите отново печката и се опитате да сготвите нещо вътре. Те започват да димят и да миришат силно.

Затова задължително трябва да сте почистили фурната. Ако са по-големи парчета неидентифицирана и загоряла храна, използвайте дървена или пластмасова шпатула, за да ги изстържете. В никакъв случай не го правете с метален прибор, тъй като ще съсипете покритието на фурната.

След това поръсете обилно със сода за хляб и малко вода и оставете за няколко часа. Колкото по-сериозни са замърсяванията, толкова по-дълго време трябва да престои. После измийте старателно с топла вода и помощта на гъба от микрофибър.

Отново със сода и вода може да почистите фризера и самия хладилник след размразяване. Съотношението е лъжичка-две за половин литър вода. След почистване, подсушете добре камерните помещения и включете хладилника.

И най-важното, което трябва да се знае, колкото по-бързо се почисти след като се изцапа, толкова по-лесно и ефективно е.

А с какво може да почистите банята, разберете тук!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти