"Да остана ли?" на Гейл Форман вече и у нас

"Да остана ли?" на Гейл Форман вече и у нас
Снимка: Colibri

В края на този месец от печат илиза красивата, покъртителна книга на Гейл Форман "Да остана ли?".

Спечелила щедри адмирации от критика и блогъри, трепетно чакана в България, творбата на американската писателка разказва любовна история, от която "ще ви прималее".

"Да остана ли?" е дело на ИК "Колибри", превод на Надежда Розова, и представлява топъл и затрогващ роман, който не оставя безучастни читатели. Обсебва с нежната си емоционалност, с универсалността на третираните теми, с необичайната сензитивност на героите и крехкия им вътрешен свят.

Миа е виолончелистка със сияйно бъдеще. Има възхитителни родители и любящ приятел, но един трагичен миг я лишава от приказката, в която живее. На границата между светлината и безбрежния мрак, Миа трябва да направи най-важния си избор.

Гейл Форман живее в Бруклин, САЩ. Носителка е на редица литературни награди, а журналистическите й материали са публикувани в редица известни списания. Романът "Да остана ли?" е преведен на повече от 30 езика.

Светът чака с нетърпение екранизацията на произведението през 2013 г.

Предлагаме ви и кратък откъс от романа.

Хенри и Уилоу са едни от най-старите музикални приятели на мама и татко, на които освен това им се роди дете, и те са решили да се държат като зрели хора. Живеят в голяма стара селска къща. Хенри разработва някакви неща за интернет в обора, преустроен на кабинет, а Уилоу работи в близката болница. Имат си момиченце. Това е истинската причина мама и татко да искат да отидем. Теди току-що навърши осем, а аз съм на седемнайсет, което означава, че отдавна не излъчваме онази възкисела млечна миризма, от която възрастните се разтапят.

- На връщане може да се отбием в "Букбарн" - подмята мама, като да ме подлъже. "Букбарн" е огромна и прашна антикварна книжарница. В задната част са складирали плочи с класическа музика за по двайсет и пет цента, които май само аз купувам. Крия моята си купчина под леглото, понеже колекцията от класическа музика не е нещо, с което да се похвали човек.

Показах ги на Адам, но чак пет месеца след като станахме гаджета. Очаквах да се разсмее, но той е толкова готин с тесните си джинси и черните си гуменки, с рокаджийските си фланелки, които изглеждат непринудено раздърпани, и с готините си татуировки. Изобщо не проумявам как тип като него се хвана с момиче като мен. И точно затова, когато преди две години усетих да ме зяпа в кабинета по музика в училище, бях убедена, че ми се подиграва, и се скрих от него. Така или иначе, той не се смя.

И се оказа, че под своето легло пък има прашна колекция от плочи с пънк и рок.

- Можем да се отбием у баба и дядо за ранна вечеря - предлага татко и вече се пресяга към телефона. - Ще се върнем навреме, за да се добереш до Портланд - добавя, набирайки номера.

- Съгласна. - Не понеже съм изкушена от "Букбарн", нито понеже Адам е на турне, нито понеже най-добрата ми приятелка Ким е заета с годишника. Дори не е, защото чèлото ми е в училище и ми се удава възможност да остана вкъщи, да гледам телевизия или да поспя. Истината е, че предпочитам да замина с близките си. Това също е нещо, с което човек избягва да се хвали, но Адам и тук проявява разбиране.

- Теди! - провиква се татко. - Обличай се. Заминаваме на приключение.

Теди завършва солото си с чинели и след секунди нахълтва в кухнята напълно облечен, все едно е навлякъл дрехите си, докато е препускал надолу по стръмното дървено стълбище на нашата викторианска къща, в която отвсякъде духа.

- "Край на даскалото, идва лято..." - пее той.

- Алис Купър? - учудва се татко. - Ама вдигни повече летвата де! Поне дай нещо на "Рамоунс".

- "Край на даскалото, точка край..." - надвиква Теди възраженията на татко.

- Вечният оптимист - отбелязвам.

Мама се смее и поднася на масата в кухнята чиния с позагорели палачинки.

- Хайде, семейство, лапайте!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти