Да насърчим четенето

Да насърчим четенето
Снимка: Thinkstock

За един месец под открито небе серия събития ще поведат посетителите на Западен парк на книжно пътешествие през петте човешки сетива.

Първият по рода си интерактивен проект за насърчаване на четенето - А5, ще се проведе в четири поредни уикенда през месец юни като част от допълнителната програма на фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк". Идеята е различен прочит на четенето, преобръщане на стандартното и възприемане на текста по нов сетивен начин.

Името на проекта може да се свърже с най-популярния формат за издаване на книги. Пет са и човешките сетива, пет са и начините да възприемем една книга. "А" е първата буква от азбуката, начало на едно пълно, сетивно осъзнаване на текста. 

ПРОГРАМА

8-9 юни

"Послушай"

"Послушай" е първото събитие от поредицата А5, което ще се проведе на 8-ми и 9-ти юни от 11 до 19ч. в Западен парк. Специална инсталация с музикални плеъри и удобни места за сядане ще прикани посетителите на парка да си намерят местенце и да послушат кратки откъси от "Тетрадка за приказки", "Момичето на хладилника", "На изток от запада", "Преводачът на болести", "Училище за вълшебства", "Шегата", прочетени от млади български артисти.

Между цветни възглавници, слънце и книги ще се върнем към забравените от детството приказки по телефона, към плочите, касетите и вълшебството на слушането на текст.

15-16 юни

"Докосни"

На 15-ти и 16-ти юни от 11 до 13 часа ви каним да се пренесете с нас в един свят на форми и материи.  Събитието "Докосни" ще предизвикат онези от нас, свикнали да се осланят на видяното, да изследваме света по един нов начин.

Лектори от Читалище за слепи "Луи Брайл 1928" и СОУ за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" ще ни разкажат и покажат в два поредни дни как се чете на брайловата азбука, какво е да възприемаш текст през допир. Ще се опитаме и да "почетем" заедно в специално изградена кабина, където всеки ще може да се довери на пръстите си и да опознае текст по различен начин.

Участието в уъркшопите е напълно безплатно, но с предварително записване на е-mail: a5project2013@gmail.com, поради спецификата на необходимите материали за всеки участник.  Крайният срок за записване е 14.06.2013г.

22-23 юни

"Говори ми"

На 21-ви и 22-ри  юни между 11 и 19 часа всеки посетител на Западен парк ще може сам да направи незабравим подарък за любим човек. В рамките на двата поредни дни, в специално изградена за целта кабина, всеки ще може да запише откъс от любима книга, стихотворение, поема, разказ или дори някоя лична творба и да получи записа на диск или да му бъде изпратен в mp3 формат.

29-30 юни

"Виж"

За финал на книжния юни, на 29-ти и 30-ти посетителите на Западен парк ще бъдат провокирани да преосмислят визуалното възприемане на текста. Да открият красотата на текста. Инсталацията "Виж" ще ни превърне в една малка Алиса в свят на чудеса, където огромни цветя ще разцъфват, ще излитат птичи ята от оргромните книжни страници и ще гледаме вятъра облегнати на думите.

Съпътстващи събития

"Мирис"

През целия юни А5 ви приканва да посетите и онези домове на книгата, където мирише на хартия и мастило. Специално изработената карта на А5 ще ви поведе на експедиция в библиотеки и читалища.

А за тези, които посетят всички събития от програмата и съберат специалните печати, организаторите са предвидили и интересни изненади.

Проектът А5 е организиран от сдружение АС - Лаборатория за културни инициативи и е част от програмата на фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк", организиран от Фондация Кредо Бонум в партньорство със Столична община.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти