Да бъдеш Барби

Да бъдеш Барби
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

"Ако искаш перфектната жена – купи си Барби!" – казал един мъдър човек... И всъщност е бил много прав. На пръв поглед куклата Барби наистина е идеална. Тя изглежда зашеметяващо, освен това е отлична домакиня, справя се невероятно добре с всяка една професия – от ветеринар до ядрен физик, също така живее в прекрасен красив розов свят. А на всичко отгоре е обвързана с чаровника Кен...

Е, как да не ти се прииска за миг да бъдеш на нейно място?

Търговската идея и концепция за популяризирането на куклата Барби е брилянтна. Тя се заформя в края на 50те години на миналия век от предпиремчивото американско семейство Хендлър. Те забелязват, че на пазара в Щатите има единствено играчки бебета и предлагат на голяма американска компания да започне производството на кукла, която е различна от всичко останало до момента - пораснала млада жена.

Така изведнъж през 1959г. се появява тя – Барби. Красива, успешна дама, която въпреки крехката си възраст и физика, е достатъчно зряла, за да се превърне в идол на милиони малки момиченца по света.

И всъщнoст в това няма нищо лошо. Едва ли има майка, която би се възпротивила дъщеря ѝ да възхищава на жена, която е постигнала съвършенството в живота, макар и кукла. И до тук Барби е свършила своята работа.

Възпитала е малката принцеса да мечтае, вярва и най-вече да се стреми към сътворяването на един прекрасен, хармоничен и красив свят. Точно като този на Барби!

Скоро след това обществото започва да осъзнава, че куклата Барби се оказва далеч не толкова мила и безобидна, колкото изглежда на пръв поглед.

Дамите в Америка, а и по целия свят, започват да се възхищават твърде много на идеалния прототип за жена. Малките момичета се стараят да ѝ подражават, а порасналите започват една по една да имитират визията ѝ – руса коса, слабо високо тяло, красиво лице, големи гърди... Всички бленуват да бъдат като нея и поне за миг да се докоснат до нейното съвършенство.

Съгласете се обаче, че не всички представителки на нежния пол притежават необходимите качества и характеристики, за да се превърнат в потенциални двойнички на всеобщата кукла-любимка. Така на помощ на дамите идва пластичната хирургия, която по това време започва да набира все по-широка популярност в Щатите.

Те се поглеждат в огледалото, осъзнават, че не приличат на Барби и асоциират разликата с дефект. Следват множество разкрасителни процедури, дори болезнени пластични интервенции. Целта малко по малко започва да се променя. Крайната мисия е видоизменена. Вече не искаш да си като Барби, ти жадуваш да бъдеш Барби!

Забелязали ли сте как напоследък все повече жени, а дори и мъже, преминават през стотици скъпи естетически корекции, за да се превъплътят в образа на своя пластмасов идол? Винаги съм си задавала въпроса... Защо го правят? – От суета? От лудост? Или от издигане в култ образа на куклата?

Нека не забравяме, че куклата съществува на този свят още от най-дълбока древност. Всяко племе е създавало свои кукли с различна символика – да прогонват злите духове, в знак на почит и респект към боговете.

С развитието на човечеството куклата също променя облика си. Появяват се такива от различни материали, с най-разнообразни функции, размери и приложение – порцеланови кукли, вуду кукли, марионетки, матрьошки...

Всъщност бихме могли да разгледаме куклата (и в частност Барби) като символ на безсмъртието, младостта, красотата и най- вече близостта до боговете, защото само тях асоцираме със съвършенството.

Тогава дали няма да се окаже, че поклонниците на Барби чрез визията си търсят нещо по-дълбоко, възвишено и свръхчовешко в битието си?

Вероятно това е отговорът! Светът е достатъчно осквернен и опорочен и може би именно това кара хората да търсят сакралното. За тях може би единственият начин да се докоснат до него е превъплъщавайки се в кукла...

Замисляли ли сте се как ли би изглеждала Барби, ако беше истинска жена?

Предполагам, щеше да ѝ бъде ужасно трудно, осъзнавайки че нашият свят далеч не е толкова розов и безупречен, колкото онзи, в който тя е свикнала да живее...

Освен това, щеше да срещне лице в лице всички онези "прекрасни" човешки качества. Жените щяха да ѝ завиждат, мъжете да се страхуват от нея, а да не говорим какви проблеми с гръбначния стълб щеше да си навлече с тези нелогично несъръзмерни с тялото ѝ гърди...

Не е ли по-добре Барби да си остане само кукла?

Чудили ли сте се някога колко тежи Барби? Едва ли повече от 300 грама... Точно толкова, колкото тежат онези укорителни мисли в съзнанието на хората, които се поглеждат в огледалото и откривайки несъответствията между себе си и куклата, предприемат мисията на живота си да заличат тези различия.

Според мен Барби няма вина. Та тя е само парче пластмаса, високо 29 сантиметра... Една играчка!

Все пак куклата е създадена от човека, по негов образ и подобие. Това означава, че може би куклите (ако бяха одухотворени) трябва да идеализират своя творец, а не той тях... Нищо, създадено от човека, не е съвършено. Следователно Барби също не е! Само, че ние няма как да знаем къде са нейните недостатъци, защото не живеем в нейния свят. И може би така е по-добре...

Само си представете розов град, пълен с много двойници на Барби и Кен... И на този захарен фон - една кукла, която упорито желае да прилича на истински човек. Не ви ли звучи абсурдно?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти