Създадено за Purina Pro Plan

Д-р Надя Костадинова: "Кастрацията може да разреши поведенчески проблеми при котките"

Д-р Надя Костадинова: "Кастрацията може да разреши поведенчески проблеми при котките"
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Срещаме се с д-р Надя Костадинова, която със своя богат опит ще отговори на всички въпроси, свързани с кастрацията на котките – едно от важните и отговорни решения, които всеки стопанин трябва да вземе за своя домашен любимец

Срещата ни е осъществена благодарение на Purina - д-р Костадинова участва в поредицата на Purina Bulgaria в YouTube канала им, където може да се информирате за това какви са ползите от процедурата, как се извършва тя и как да се грижим за кастрирана котка.

Д-р Надя Костадинова завършва Тракийски Университет – гр. Стара Загора, специалност ветеринарна медицина през 1996 година.След това прекарва две години в практическа специализация в болница за дребни и екзотични животни в гр. Форт Майерс, Флорида - South Trail Animal Hospital. В България практикува от 1998 година до наши дни.

През 2022 отваря нова клиника с името "Животните и Ние" - точно защото наблягат на връзката Животно-Човек и искат да покажат колко важна е тя. Там котките имат специално място и освен отделен вход, зона за  чакане, собствени стаи за прегледи, стационар и пансион само за котки, те се радват най-вече на специално отношение от целия персонал, който е обучен в тайните на котешкото поведение.

f
Снимка: Purina

Д-р Костадинова, влияе ли кастрацията на поведението на котката?

Кастрацията влияе на поведението толкова, доколкото премахва определени мотиви, свръзани с половите хормони. Например  желанието да излизат навън, да намерят партньор, нуждата да маркират средата, да драскат, да доминират. Кастрацията влияе и на нервността и безпокойството на животното, причинени от половите хормони и други подробни, но със сигурност не влияе на нормалното им поведение мъркащите ни любимци са игриви и активни, както са били и преди.

Можем ли само по държанието на животното да разберем кога е дошъл правилният момент за кастриране?

Тук отговорът е кратък – не можем. Правилният момент е най-добре да се определи с ветеринарния лекар на конкретното животно, а след като е завършен профилактичният план, тогава се определя и дата за кастрация.

Ако котката ни има определени поведенчески проблеми - кастрирането би ли могло да бъде решение за това?

Да! Ако котката не е кастрирана и проявява агресия, безпокойство, маркира, то тогава кастрацията е задължителна в плана на терапията. Колкото по-бързо се адресира дадено нежелано поведение, толкова по-голям е шансът да го елиминираме напълно –подчертавам това!

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Винаги съм искала да работя с животни и от много ранна възраст те неудържимо са ме привличали. Още от началното училище определих професията на ветеринарния лекар като моя мечта и цел и направих всичко възможно да я реализирам.

Какво да очакваме непосредствено след процедурата? Много стопани изпитват страх да предприемат тази крачка, но има ли от какво?

Като правило котката, независимо женска или мъжка, се изписва от клиниката напълно адекватна. Със съвременните познания за анестезия и контрол на болката подобни операции минават леко и имат напълно безпроблемен възстановителен период. Болшинството животни се хранят още същата вечер и се държат напълно нормално. Единици са тези, които отказват храна в деня на операцията - това също е в рамките на нормалното. След кастрацията са задължителни обезболяващите лекарства, дадени за вкъщи за няколко дни след операцията. Съветвам стопаните да проведат подробен разговор с техния ветеринарен лекар как той планира процедурата и какво точно да очакват.

Вярно ли е, че котките стават по-лениви и по-малко активни след кастриране?

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Имаме огромен брой пациенти, които не са кастрирани и са с наднормено тегло и лениви. Не кастрацията, а начинът на хранене и начинът на живот на котките ги прави такива. От особено голямо значение е храната. Домашните котки в повечето случаи са прехранени и презадоволени, а котката е хищник, който активно ловува и "работи" за храната си. Търси, дебне, преследва. Не успява винаги да хване плячката си, но пък използва доста енергия в този процес. У дома храна винаги има, купата е пълна, често се сменя вкуса, вида. Съответно, ако дажбата и калоричността на храната не се контролират - тя редовно преяжда и много лесно натрупва излишно тегло. Затова винаги съветвам да мерим и контролираме дневната дажба, да направим храненето интересно и забавно - да трябва малко да "поработи" за него. Купи за бавно хранене, специални подложки, пъзели за храна, дори едни едри речни камъни, между които крием гранулките, вършат подобна работа.

За моя радост "ветеринарен лекар " не е само титла, която получаваш в деня, в който вземеш дипломата си за завършено образование. Това е призвание преди всичко. В края на деня се чувствам удовлетворена, че съм помогнала на животните и техните стопани.

Как да запазим тонуса на мъркащите ни приятели винаги добър? Има ли специални игри или упражнения, които да правим заедно с тях?

Абсолютно е задължително да играем заедно игри с котките. Много от тях са свързани с получаването на храна/лакомство. Трябва обаче те да са в изчислената дневна дажба, за да не се стигне до прехранване. Котките могат да учат, противно на възприетото мнение, и то не по-зле от кучетата! Не трябва да ги оставяме без ментална стимулация и цялото ни взаимодействие да опира до това с какво ще напълним купичката. Когато играем и награждаваме котката, тя получава сигурност, че може да се справя със ситуации, че контролира средата си. Това я прави уверена и спокойна, прави я и по-готова да посреща различни и необичайни ситуации - идване на гости в дома, посещения в клиниката. За последното е много необходимо още от най-ранна възраст да създадем позитивно възприятие - работете в екип с вашия ветеринарен лекар и се убедете, че той разбира от поведението на котките и умее да работи с тях по безстресов начин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти